Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biele peklo vo Švajčiarsku: Lavína zasypala aj zjazdovku, niekoľkých ľudí sa podarilo vyslobodiť

Lavína zasypala niekoľko lyžiarov. Zobraziť galériu (2)
Lavína zasypala niekoľko lyžiarov. (Zdroj: Twitter.com/DailyNewsOnline365)

ŽENEVA - Viacero ľudí zostalo v utorok zasypaných po páde lavíny, ktorá zasiahla lyžiarsku zjazdovku vo švajčiarskom horskom stredisku Crans-Montana. Tlačová agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na oznámenie miestnej polície.

Lavína v lokalite Plaine-Morte spadla okolo 14.30 h, na čo vyrazili na miesto udalosti tímy záchranárov. Predstaviteľ obecnej samosprávy Nicolas Féraud, ktorého citovali noviny Le Nouvelliste, odhadol, že pod snehom skončilo 10-12 ľudí. Oficiálne zatiaľ nie sú potvrdené žiadne obete na životoch. Zjazdovka Plaine-Morte v nadmorskej výške približne 3000 metrov je najvyššie položenou v rámci strediska Crans-Montana. Podľa internetovej stránky tohto strediska platil v danej oblasti druhý z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva.

Za nezvyčajné označuje AFP to, že utorková lavína zasiahla vyznačenú lyžiarsku trasu, zatiaľ čo prevažná väčšina prípadov, keď lavíny vo Švajčiarsku zasypú ľudí, súvisí s lyžovaním mimo zjazdoviek. Lyžiarske strediská v celom Švajčiarsku sú tento týždeň rušnejšie než zvyčajne vzhľadom na polročné prázdniny na školách.

Na vyslobodení ľudí spod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter.com/RD.nl)

Spod lavíny vyslobodili niekoľko ľudí, pátrajú po ďalších

Spod lavíny, ktorá sa v utorok zosunula v lyžiarskom stredisku Crans-Montana vo švajčiarskych Alpách, sa záchranárom v utorok večer podarilo vytiahnuť niekoľkých ľudí, zatiaľ čo stále pátrajú po ďalších. Informoval o tom hovorca polície švajčiarskeho kantónu Valais Steve Leger. Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí lavína zavalila, ani koľko z nich už záchranári spod snehu vytiahli. Podľa zatiaľ neoverených informácií, ktoré priniesli švajčiarske médiá, zavalila lavína 10 až 12 osôb.

Lavína sa zosunula z ľadovca Plaine Morte, ktorý leží v nadmorskej výške 2 750 metrov, približne o pol tretej poobede. Podľa Michela Vizzina, majiteľa reštaurácie La Violette, ktorá sa nachádza neďaleko miesta nešťastia, pád lavíny sprevádzal obrovský hluk.

So záchrannými prácami pomáhajú podľa švajčiarskych médií aj vojaci, ktorých do Crans-Montany povolali na zaistenie bezpečnosti pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní žien. Tie sa v tomto stredisku uskutočnia koncom týždňa.

Viac o téme: PádLavínaLyžiariŠvajčiarskoCrans-Montana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu