Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko čaká zimné peklo, týmto cestám sa vyhnite: Kolóny, nehody a uzatvorené úseky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu výstrahu 2. stupňa pred vetrom na horách po 18.00 v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách platí v ďalších okresoch Žilinského kraja, konkrétne Dolný Kubín, Martin, Námestovo a Žilina. Situácia na cestách sa však začína komplikovať už teraz.

Situácia na cestách sa začala komplikovať. Počasie zrejme prekvapilo viacerých vodičov. Na viacerých miestach sú nehody, kolóny a niektoré horské priechody sú v dôsledku nepriaznivého počasia uzatvorené. Informácie pochádzahú zo Zelenej vlny.

Kolóny a nehody na cestách

Horský priechod Makov je smerom do Česka uzatvorený pre nákladnú dopravu. Cez Donovaly môžu prechádzať len osobné vozidlá. Na severnom a východnom Slovensku je na väčšine ciest kašovitý sneh v hrúbke od 1 do 3 cm. Na mnohých miestach jazdu znepríjemňuje husté sneženie.

Nehody na cestách:

- nehoda za Brusnom smerom do Banskej Bystrice, blokovaný je jeden pruh.

- na vjazde do Žiliny smerom zo Strečna skončilo auto v protismere, prejdete striedavo v jednom pruhu, zdržíte sa v oboch smeroch.

- medzi Vikartovcami a Liptovskou Tepličkou sa zrazili dve autá

Kolóny sa tvoria na viacerých miestach:

- medzi Žilinou a Strečnom, prejdete striedavo v jednom pruhu; zdržíte sa v dlhých kolónach - v smere zo Žiliny takmer hodinu, stojí sa aj na Nemocničnej a Ľavobrežnej a v smere z Martina sa stojí už na diaľnici a zdržíte sa aspoň dve hodiny.

- na trase Ružomberok - Kraľovany sa vo viacerých menších kolónach zdržíte spolu asi 20 minút.

- pred Ružomberkom v smere z Ivachnovej, stojí sa už na D1, zdržíte sa 20 minút.

- na trase Terchová - Zázrivá sú zasnežené cesty, v kolóne sa zdržíte asi 40 minút.

- na vjazde do Dolného Kubína smerom z Oravského Podzámku sa zdržíte 20 minút

- cesta medzi Štrbou a Šuňavou je pre zlú zjazdnosť uzatvorená

- na trase z Popradu do Ružomberka (cca 90 km) sa zdržíte 1 h 45 min

Výstrahy na území Slovenska

Do štvrtka 3. januára bude v okresoch Ružomberok, Banská Bystrica, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad fúkať silný vietor najmä na horách, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 135 – 160 kilometrov za hodinu. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu druhého stupňa, platí do štvrtka do 12.00 h. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina a Martin.

Meteorológovia upozornili aj na sneženie, výstraha prvého stupňa platí pre viaceré okresy Prešovského a Žilinského kraja. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 30 až 40 centimetrov nového snehu.

V okresoch najmä na severe krajiny sa očakáva tvorba snehových jazykov a závejov. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uviedli meteorológovia s tým, že výskyt tohto javu je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, avšak môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.  

Slovensko čaká zimné peklo,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)


Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné. Upozorňuje však, že na cestách v okrese Komárno je poľadovica, na horskom priechode Besník sa vytvárajú snehové jazyky a v okresoch Žilina, Čadca a Liptovský Mikuláš silné sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 m.

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa tvoria snehové jazyky

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa na cestách z dôvodu silného sneženia a vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje. Na ceste I/18 medzi Východnou a Važcom sa tvoria snehové jazyky a z dôvodu silného sneženia a vetra je uzatvorená cesta III/3061 v úseku Štrba – Šuňava. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Horský priechod Donovaly je prejazdný iba so snehovými reťazami a nákladná doprava nad desať metrov celkovej dĺžky má prejazd zakázaný. V okolí Dovalova je pre silné sneženie obmedzená dohľadnosť na 100 metrov.

SSC informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úsekov D1 Ivachnová - Levoča, R3 Sedliacka Dubová - Široká a R4 obchvat Svidníka je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do troch centimetrov.

Prvá decembrová noc v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a západnej časti stredného Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, na ostatnom území prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do troch centimetrov, v okresoch Poprad, Prešov, Banská Bystrica, Svidník, Michalovce, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a na Orave miestami do piatich centimetrov, na ceste II/520 Stará Bystrica - hranica okresov Čadca - Námestovo a na cestách III. tried v oblasti Haligoviec, Spišskej Starej Vsi až do desiatich centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky do troch centimetrov, okrem horských priechodov Čertovica, Súľová, Grajnár, Besník a Herlianske Sedlo, kde je čerstvý alebo kašovitý sneh do piatich centimetrov. Horský priechod Ďurďošík, Dargov, Kremnické Bane, Pezinská Baba, Chorepa, Biela Hora, Havran, Vyšehrad a Skýcov majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

Osobné autá už môžu premávať cez Donovaly bez obmedzení

Horský priechod Donovaly je už prejazdný pre osobné autá bez obmedzení. Skoro ráno ho pre husté sneženie uzatvorila polícia. Pre nákladné autá je však naďalej uzatvorený. Informovalo o tom operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Bez obmedzení je už prejazdný aj horský priechod Šturec, ktorý bol od skorého rána uzatvorený pre nákladné vozidlá dlhšie ako desať metrov.

Slovensko čaká zimné peklo,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vo Vysokých a Západných Tatrách je zvýšená lavínová hrozba

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aktuálne prevláda vo Vysokých a Západných Tatrách. Vo Veľkej, Malej Fatre a Nízkych Tatrách platí mierna hrozba, druhý stupeň. V stredu o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Nový vetrom previaty sneh spôsobuje vo Vysokých a Západných Tatrách zvyšovanie veľmi lokálnej lavínovej hrozby. "Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. V týchto miestach je nový sneh sfúkaný do dosiek a vankúšov. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch," upozornil Sedlák.

Dodal, že v Nízkych Tatrách a Fatrách je možné uvoľniť lavínu na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení, akým je napríklad pád alebo skok lyžiara, či peší výstup skupiny na svahu. Ráno prevládalo na horách oblačné počasie so snežením vo všetkých polohách. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 15 na vrcholoch do mínus šesť stupňov Celzia v stredných polohách. Fúkal silný severozápadný vietor s rýchlosťou na hrebeňoch v nárazoch do 100 kilometrov za hodinu. Počas dňa očakáva HZS silný vietor a sneženie.

Sneží aj v Žilinskom kraji

Husté sneženie aktuálne komplikuje dopravu na viacerých cestách v Žilinskom kraji. Polícia vyzýva vodičov, aby boli na cestách opatrní, trpezliví a ohľaduplní. "Husté sneženie a zhusťujúca premávka je na cestách od Makova do Čadce, medzi Žilinou a Terchovou, medzi Žilinou a Martinom a na Liptove," informovala v stredu popoludní žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Situácia na Donovaloch sa komplikuje

Sneženie komplikuje dopravu na viacerých miestach Slovenska, predovšetkým však na severe. Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je pre husté sneženie uzavretý pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa na cestách vytvárajú snehové jazyky a záveje. Pre silné sneženie a vietor je uzavretá aj cesta III/3061 Štrba – Šuňava. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Zápcha na cesta z Martina do Žiliny.
Zobraziť galériu (7)
Zápcha na cesta z Martina do Žiliny.  (Zdroj: Tip čitateľa/Zuzana)

Na ceste I/18 medzi Východnou a Važcom, ale aj na horskom priechode Besník sa tvoria snehové jazyky. Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Svrčinovec, Čierne-Polesie, Skalité, Čadca, Brodno, Horelica, Štrba, Pastierske, Dovalovo, do 200 metrov v lokalitách Pusté Pole, Liptovský Hrádok, Malý Lipník, Spišská Stará Ves, Stará Ľubovňa, Námestovo, Trstená a Haligovce. Cesta II/584 úsek Srdiečko - Bystrá je prejazdná len so snehovými reťazami.

Podľa SSC sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úsekov D1 Ivachnová - Važec, D1 Dubná skala - Martin, na Orave R3 Sedliacka Dubová - Široká a R3 Trstená - Tvrdošín, kde je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do dvoch centimetrov. Na úseku D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité je miestami čerstvý sneh do piatich centimetrov.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a západnej časti stredného Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, na ostatnom území prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do hrúbky troch centimetrov. V okresoch Poprad, Prešov, Banská Bystrica, Svidník, Michalovce, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a na Orave miestami do piatich centimetrov, na cestách III. triedy v oblasti Haligoviec a Trstenej až do desiatich centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do hrúbky troch centimetrov, na horskom priechode Huty do piatich centimetrov. Horské priechody Branisko, Ďurďošík, Dargov, Kremnické Bane, Havran, Látky-Prašivá, Šútovce, Soroška, Biela Hora, Skýcov a Chorepa majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

Posypové vozidlá v okrese Žilina nestíhajú

Dopravnú situáciu v okrese Žilina aktuálne komplikujú zľadovatené vozovky. Policajti preto vyzývajú vodičov na maximálnu opatrnosť. „Posypové vozidlá nestíhajú tieto vozovky dostatočne posýpať. Vodiči preto musia zvýšiť opatrnosť,“ informovali v stredu vo večerných hodinách z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Viac o téme: NehodyPočasiePolícia Donovaly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu