Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Horskí záchranári ukázali FOTO z odpálenia lavín v Tatrách: Jedna zasiahla zjazdovú trať

Odpaľovanie lavíny Zobraziť galériu (4)
Odpaľovanie lavíny (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

ZUBEREC – Jedna z dvoch lavín, ktoré v piatok ráno v Spálenom žľabe preventívne odstrelili horskí záchranári z Oblastného strediska Západné Tatry a Strediska lavínovej prevencie, zasiahla zjazdovú trať. Jej celková dĺžka bola 1450 metrov, šírka odtrhu približne 150 metrov a výška dosiahla priemerne dva metre.

Horská záchranná služba (HZS) na oficiálnej webovej stránke informuje, že dôvodom odstrelu bolo silné sneženie a veterné počasie posledných dní a štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva. Spálený žľab sa nachádza v masíve predného Salatína a okrajom zasahuje zjazdovku v Salatínskej doline.

Horskí záchranári ukázali FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

V spomínanom žľabe na Silvestra v roku 2005, pravdepodobne pádom preveja zomrelo pod lavínou sedem z ôsmich českých turistov a horolezcov, ktorí si na noc postavili bivak zhruba v polovici Spáleného žľabu. To sa im pri vyhlásenom štvrtom stupni lavínového nebezpečenstva stalo osudným.

Horskí záchranári ukázali FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

„Aj vďaka preventívnej činnosti ako je odstrel lavíny, predchádza HZS a prevádzkovatelia lyžiarskeho strediska Zverovka – Spálená škodám na majetku, no hlavne ohrozeniu na zdraví či živote. Návštevníci lyžiarskeho strediska a tejto oblasti sa tak môžu cítiť bezpečne,“ uvádza sa na stránke. HZS aj naďalej upozorňuje na pretrvávajúce zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Pri aktuálnych podmienkach neodporúčajú túry do vysokohorských oblastí.

Viac o téme: LavínaOdpálenieSpálený žľab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu