Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimimoriadna situácia trvá: Na týchto úsekoch pozor na silné sneženie, vietor a záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred výskytom snehových jazykov, závejov a sneženia na území Slovenska. V tejto súvislosti vydal pre niektoré kraje výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi platí do piatka 9.00 h. Týka sa Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ.

Sneženie by v piatok podvečer malo zasiahnuť Bratislavský, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj. Výstraha prvého stupňa platí od piatka 18.00 h. "Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity - dopravu a pohyb osôb," informujú meteorológovia. V niektorých okresoch sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom ojedinele spadne od 20 do 30 centimetrov nového snehu.

Mimimoriadna situácia trvá: Na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktuálna situácia na cestách

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité, kde je na vozovke miestami čerstvý sneh do piatich centimetrov a úsekov R3 Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká, kde je na vozovkách miestami kašovitý sneh do dvoch centimetrov, informuje Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek južného Slovenska je prevažne suchý až mokrý. Na severnej polovici Slovenska sú vozovky prevažne pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až päť centimetrov. Na cestách III. triedy v obvodoch Námestovo, Haligovce a Malý Lipník je na vozovke čerstvý až utlačený sneh hrúbky päť až desať centimetrov. 

So zľadovateným snehom musia vodiči aktuálne rátať na cestách na severe okresov Rimavská Sobota a Revúca. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk. V Rimavskosobotskom okrese je zľadovatený sneh hrubý jeden centimeter na niektorých miestach horského priechodu Zbojská nad Tisovcom na ceste I/72. Rovnaké snehové podmienky cestári hlásia aj na ceste II/531 od Tisovca po hranicu okresov Revúca/Brezno.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky jeden až tri, na HP Huty hrúbky štyri až päť a na HP Herlianske Sedlo do päť až desať centimetrov. HP Kremnické Bane, Biela Hora, Besník, Látky-Prašivá, Vyšehrad, Homôlka, Soroška, Ďurďošík, Havran, Skýcov, Šútovce a Chorepa majú povrch vozoviek vlhký až mokrý. Na HP Zbojská je miestami zľadovatený sneh do jedného centimetra.

Mimimoriadna situácia trvá: Na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Upozornenie pre vodičov:

Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky!

Snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na cestách II/529 Sedmák - Drábsko, na HP Čertovica (I/72) a HP Besník (I/66) a na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.

Cesta č. III/3061 Štrba - Šuňava je pre silné sneženie a vietor uzatvorená.

Znížená dohľadnosť do 100 m je pre silné sneženie v okolí Púchova, na D3 Svrčinovec - Skalité, v okolí lokalít Čadca, Pusté Pole, Haligovce a Stará Ľubovne, do 200 m v okolí lokalít Podspády a Myjava.

Cesta II/584 úsek Srdiečko - Bystrá je prejazdná so snehovými reťazami.

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali od štvrtka v súvislosti s počasím 15-krát

Hasiči v Žilinskom kraji absolvovali v dôsledku hustého sneženia a silného vetra od štvrtkového (3.1.) do piatkového rána celkom 15 výjazdov. Informoval Marek Panák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline.

Hasiči odstraňovali následky dopravných nehôd, prekážky z vozoviek či stromy, ktoré spadli na vozidlá, elektrické vedenia a cestné komunikácie. „V Žilinskom okrese zasahovali pri štyroch udalostiach. V okresoch Ružomberok, Námestovo a Čadca zasahovali po trikrát, po jedenkrát v okresoch Martin a Liptovský Mikuláš,“ uviedol Panák.

Pri odstraňovaní následkov udalostí spolupracovali profesionáli s členmi dobrovoľných hasičských zborov obcí Oravská Lesná, Habovka, Novoť, Zuberec a Liptovská Osada. Celkovo zasahovalo 54 profesionálnych hasičov a 17 členov dobrovoľných hasičských zborov. Nasadených bolo 23 kusov techniky.

Na území Žilinského kraja je vyhlásená mimoriadna situácia v 13 obciach

V súvislosti so snehovými prehánkami je na území Žilinského kraja vyhlásená mimoriadna situácia v 13 obciach. Ide o deväť obcí na Orave, tri obce v okrese Žilina a jednu obec na Kysuciach. „Kalamitný stupeň vyhlásili na Orave Rabčice, Zubrohlava, Rabča, Novoť, Sihelné, Oravská Polhora, Oravské Veselé, Oravská Lesná, Mútne. V okrese Žilina sú to Lutiše, Belá a Terchová a na Kysuciach ide o Skalité,“ informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Mimimoriadna situácia trvá: Na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Na Orave Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja - závod Orava má v teréne denne 20 posýpacích vozov a päť nakladačov. „Každý vodič urobí priemerne denne 300 kilometrov. Posilnili sme pracovné zmeny a do Malatinej, Oravskej Lesnej, Príslopu, Sihelného a Mútneho sme nasadili aj ťažšie stroje,“ spresnil riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja - závod Orava Jozef Oršuliak.

Mimimoriadna situácia trvá: Na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR- Erika Ďurčová)

V oblastiach zasiahnutých silným snežením pomáhajú tri desiatky hasičov aj s ťažkou technikou

Tri desiatky hasičov od štvrtka pomáhajú v postihnutých oblastiach na Slovensku, ktoré už niekoľko dní sužuje silné sneženie. V Žilinskom kraji je ťažká a vyslobodzovacia technika dislokovaná v oblastiach Oravská Lesná, Mútne, Novoť a Skalité. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ, hasiči pomáhajú najmä pri sprístupňovaní ciest, vyslobodzovaní zapadnutých vozidiel, odstraňovaní popadaných stromov, v lokalite Mútne zároveň razia cestu ku kŕmidlám pre lesnú zver.

V Prešovskom kraji sa presúva ťažká a vyslobodzovacia technika z obce Ždiar do obcí Tatranská Javorina a Štrbské Pleso. V oboch lokalitách je veľa turistov, hasiči budú pomáhať pri sprístupňovaní cestnej komunikácie smerom k hranici s Poľskom a pri odstraňovaní veľkých nánosov snehu na cestách a parkoviskách.

Mimoriadnu situáciu pre sneh vyhlásila už deviata oravská obec

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách aj v Rabčiciach na Orave. Celkový počet obcí v okrese Námestovo, ktoré momentálne bojujú so snehovou kalamitou, tak stúpol na deväť. Na odstránení kalamity v obci aktuálne pracuje päť traktorov aj ďalšia technika. Nasadených je osem ľudí a štyria zhadzujú sneh zo strechy telocvične. Podľa starostu Jozefa Slovíka sa počasie upokojilo a v súčasnosti dočisťujú niektoré úseky ciest. Za posledných 24 hodín napadlo v Rabčiciach okolo 50 až 60 centimetrov snehu.

„Máme lazovité osídlenie, takže napríklad ku trom chalupám vedie kilometer miestnej komunikácie. Takýchto osád máme asi päť, zafúkava ich cez voľný terén. Keď prešiel traktor, o hodinu musel ísť nanovo, lebo to bolo opäť zafúkané. Aktuálne pokračujeme v odpratávaní snehu. Potrebujeme rozšíriť cesty, aby boli prístupné pre záchranný systém,“ povedal.

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehom aktuálne platí celkom v 13 obciach na území Žilinského kraja. Ide najmä o samosprávy z regiónov Oravy, Kysúc a z okresu Žilina. Informácie poskytol v piatok dopoludnia vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Snehová kalamita zastihla najmä obce v okrese Námestovo. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť, Zubrohlavu a Rabčice. V okrese Žilina vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach majú najväčšie ťažkosti so snehom v Skalitom.

Situácia na niektorých úsekoch v okrese Kežmarok je naďalej vážna

Situácia na cestách v okrese Kežmarok je aj naďalej vážna, problémy so zafúkavaním majú cestári na viacerých úsekoch. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla uviedol, že ešte aj v piatok ráno tam prevláda veľmi silný vietor, čo spôsobuje veľké problémy v doprave.

Mimimoriadna situácia trvá: Na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Najhoršie je to podľa neho na cestách medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, v okolí Lendaku a Slovenskej Vsi. "Operatívne preskupujeme sily a nasadzujeme naše sypače tam, kde je najviac treba. Na viacerých úsekoch aj zdvojujeme výkon, aby sme tie cesty udržali zjazdné. Zatiaľ sa nám to darí, hoci viaceré úseky sú zjazdné len za veľmi sťažených podmienok pre neustále zafúkavanie. Sú tam už aj kolóny, nejaké autá v priekope. Je tam silný vietor, takmer nulová viditeľnosť, poveternostná situácia je na týchto cestách veľmi zlá," priblížil Barilla a dodal, že celkovo sa cestárom týmito úsekmi veľmi ťažko prechádza.

Mimimoriadna situácia trvá: Na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Naopak, komplikovanú situáciu na cestách zo štvrtka (3.1.) sa už podarilo stabilizovať v okresoch Poprad a Levoča, kde sú všetky cesty zjazdné, okrem úseku medzi Štrbou a Šuňavou, ktorú pre neustále zafúkavanie uzavreli ešte v stredu (2.1.). „V noci ustal silný nárazový vietor aj sneženie a všetky cesty sme udržali zjazdné, vo výkone bola všetka dostupná technika aj ľudia, cesty sú upravené a posypané," doplnil Barilla. Najhoršia situácia bola podľa neho na území Vysokých Tatier, konkrétne v úseku medzi Štrbským Plesom a Podbanským, kde aj teraz dochádza k zafúkavaniu, darí sa ho však udržať zjazdný.

Mimimoriadna situácia trvá: Na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Počasie začalo situáciu na cestách v tatranskom regióne komplikovať v noci zo stredy na štvrtok. V oblasti napadlo niekoľko desiatok centimetrov snehu, k čomu sa pridal aj silný nárazový vietor, takže sa tvorili snehové jazyky a záveje. Zlá poveternostná situácia spôsobila aj niekoľko nehôd, mimo cesty skončil autobus medzi Výbornou a Lendakom či cestárske auto smerom do Tatranskej Kotliny zo Spišskej Belej.

Desiatky hasičov pomáhali pri kalamite v Prešovskom a Žilinskom kraji

V súvislosti s nepriaznivým počasím v uplynulých 24 hodinách zasahovalo v Prešovskom a Žilinskom kraji 123 hasičov. Situácia bola najvážnejšia v Prešovskom kraji, kde pre husté sneženie zasahovalo 69 hasičov s 26 kusmi techniky až 20-krát. Ako informovala Katarína Križanová z Prezídia HaZZ, hasiči pomáhali najmä pri nehodách, vyslobodzovaní vozidiel a odstraňovaní prekážok z ciest.

V Žilinskom kraji išlo najmä o zásahy súvisiace s dopravnými nehodami a o odstraňovanie spadnutých stromov z ciest, elektrického vedenia a zaparkovaných áut. Pomáhalo tu 54 príslušníkov a 17 dobrovoľných hasičov s 23 kusmi techniky. Hasiči tiež poskytovali pomoc pri zabezpečovaní priechodnosti ciest v obciach a oblastiach, ktoré sú najviac zasiahnuté hustým snežením (Skalité, Námestovo, Oravská Lesná a Ždiar).

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, v severnej časti sa tvoria snehové jazyky a záveje

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, prevažne mokré. Miestami sa na nich drží utlačená alebo kašovitá vrstva posypaného snehu do piatich centimetrov. Čerstvý sneh od troch do piatich centimetrov pribudol za posledný deň na cestách v oblasti Poprad. Ako  informoval Jaroslav Štofko z dispečingu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, vietor dnes zavieva cesty v severnej časti kraja a tvoria sa snehové jazyky a záveje. Ide najmä o cesty Bardejovského okresu v obciach Bajerov, Becherov, Hertník a Hervartov, v popradskej oblasti sú to predovšetkým cesty v okrese Kežmarok. Kritická situácia je najmä na cestách v okolí Lendaku a Slovenskej Vsi. „Cesty posypujeme a odhŕňame. Aktuálne je vo výkone služby v kraji 62 vozidiel,“ uviedol Štofko.

Pre tvorbu snehových jazykov a závejov je už od utorka 2. januára uzavretá cesta 3. triedy medzi obcami Štrba a Šuňava, dnes ráno uzavreli aj cestu z Kežmarku na Stráne pod Tatrami. Obe cesty sa pokúsia sprejazdniť počas dnešného dňa. Za posledných 24 hodín cestári posypali inertným a chemickým materiálom viac ako 12 300 kilometrov a pluhovali vyše 16 500 km ciest . Na posyp použili 1 719 ton drviny a 716 ton soli. Nasadených bolo 110 kusov techniky.

Mimoriadna situácia v obci Ždiar trvá, v noci napadlo ďalších 20 cm snehu

Mimoriadna situácia v obci Ždiar v popradskom okrese trvá aj naďalej, v noci na piatok tam napadlo ďalších približne 20 centimetrov snehu. Uviedol to starosta Ždiaru Pavol Bekeš s tým, že na niektorých miestach sú pri cestách aj viac ako dvojmetrové mantinely snehu, najväčšie sú na prístupovej ceste do obce smerom od Poľska z lyžiarskeho Strednica. 

"Vo štvrtok poobede trochu prestalo snežiť, tak sa nám podarilo porozširovať cesty na hlavnom prieťahu, vyčistili sme niektoré parkoviská. Na noc sme nasadili štyri mechanizmy a pokračovali v práci. Máme tu strašne veľké mantinely, nemáme kam vyhŕňať sneh, takže sme to uvoľňovali. Snežilo nám ale celú noc, takže mimoriadna situácia trvá, pretože musíme ďalej odhŕňať," priblížil Bekeš. Dodal, že zatiaľ všetko zvládajú v rámci možností, hoci situácia je naďalej komplikovaná, najmä pre chýbajúci chodník cez obec. Po zúženej vozovke tak chodia peší i vozidlá a zimnú údržbu sťažujú aj autá turistov odstavené na ceste.

Väčšie problémy však zatiaľ kalamita nespôsobila, okrem niekoľkých rozbitých áut sa nikto vážnejšie nezranil. "Musíme sa s tým vysporiadať, pretože je hlavná lyžiarska sezóna a v obci sú stovky turistov. Máme skúsenosť aj z povodní, čo u nás boli v lete minulý rok, že sa nesťažujú na situáciu, keď vidia, že sa robí, odhŕňa. Tentoraz skôr z toho majú zážitok, aj v noci sa nejakí prechádzali po zasnežených uliciach, deti sa šmýkajú. V Leviciach či Dunajskej Strede nevidia takúto kalamitu, toľko snehu a tak vysoké mantinely," konštatoval starosta. 

Zároveň dodal, že azda prvýkrát za niekoľko rokov si môžu návštevníci Ždiaru užiť v tamojších strediskách lyžovačku na prírodnom snehu, všetky svahy sú po nočnom snežení pripravené. Mimoriadnu situáciu vyhlásil starosta Ždiaru vo štvrtok (3.1.) ráno, kedy tam obec zasiahlo silné sneženie a niektoré časti boli úplne odrezané od prístupu. 

Cesty v Košickom kraji sú aktuálne zjazdné

Cesty v Košickom kraji sú zjazdné, prevažne mokré. Povedala to technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Zuzana Fejesová. V noci bolo vo výkone 35 sypačov a 12 nakladačov.

"Mali sme pracovnú noc, sypače sa niekoľkokrát otočili, hlavne vo východnej časti kraja, kde boli snehové prehánky, aj osemkrát za noc. Išlo aj o preventívne posypy. Snehu nebolo veľa, nedal sa ani odstrániť. Problémy neevidujeme, situácia na cestách je pomerne pokojná," povedala.

Utlačená vrstva snehu do jedného centimetra je prevažne vo vyšších polohách v severných oblastiach, kde nie je povolený chemický posyp. Ako povedal krajský dispečer pri SC KSK Pavol Jakubec, ide o horské priechody Grajnár, Súľová či Dobšinský kopec. Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach podľa operačnej dôstojníčky počas uplynulej noci neeviduje žiadnu dopravnú nehodu, ktorá by súvisela s počasím.

Viac o téme: PočasieCestyZjazdnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu