Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Islamológ zo Slovenska o obavách z IS: Terčom džihádistov sa môžeme stať vlastnou vinou

Attila Kovács
Attila Kovács (Zdroj: Attila Kovács)

BRATISLAVA - Docieliť integráciu utečencov z moslimských krajín môže byť podľa islamológa, ktorý pôsobí na Univerzite Komenského v Bratislave, u nás ťažké, pretože na Slovensku prevažujú skôr xenofóbne názory. Hoci naša krajina nepatrí medzi terče Islamského štátu, na zozname bojovníkov za džihád sa objavili aj slovenskí krajania. O tom, akú veľkú hrozbu pre Európu predstavujú extrémisti z IS, sme sa zhovárali s Attilom Kovácsom.

Islamský štát sa posledné mesiace desivo rozrastá. Keby ste mali porovnať jeho územie spred roka a dnes, koľkokrát sa zväčšilo? 

Teritoriálna expanzia Islamského štátu je síce významná, no nie až taká prekvapujúca. Je odrazom zlyhania stratégie boja proti tzv. IS. Ukázalo sa, že výlučne vojenské zásahy, či už ide o bombardovanie strategických bodov, vedené medzinárodnou koalíciou, alebo o pozemské boje irackej armády a kurskej Pešmarga, nestačia k porazeniu Islamského štátu. Kým nezarazíme ekonomické aktivity IS ako napr. predaj ropy, ktorý smeruje cez sprostredkovateľov aj na Západ a podporuje IS a kým západné média neprestanú asistovať propagande IS, tak šanca izolovať a zatlačiť IS do defenzie nie je reálna.

Čím vás ako odborníka, islamológa, islamský extrémizmus absolútne prekvapil?

Asi svojou odvahou použiť a zneužiť také silné symboly z islamskej tradície ako inštitúcia kalifátu, teda islamského štátu, ako aj ich zbehlosť v komunikácii. V médiách sa ukázali ako zdatní manipulátori, čo svedčí o tom, ako dokážu zastrašovať  Západ aj moslimský svet.

Sunniti a šiíti, dve silné islamské vetvy, medzi sebou vedú spory už po stáročia. Mohli by ste rozdiely medzi nimi bližšie vysvetliť? Ktorá z vetiev stojí za islamským terorizmom?

Vzťahy medzi sunnitmi a šíitmi v realite nie sú vôbec také sporné, ako sa prezentuje v západných médiách alebo v materiáloch radikálnych skupín. Islam je oveľa rozmanitejší ako len delenie na sunnitov a šíitov, sú tu aj iné dôležité smery, ako napr. wahhábiti ( oficiálna doktrína v Saudskej Arábii) alebo rôzne nábožensko-právne smery v rámci sunnitského islamu, či rôzne mystické bratstvá a podobne. Ale nedá sa všeobecne povedať, že by niektorý z islamských smerov špeciálne inšpiroval radikálne a militantné zoskupenia, ktoré sa odvolávajú na islam.

Je podľa vás hrozba, že Islamský štát zmenší hranice Európy, reálna?

To si nemyslím. Reálna hrozbu pre Európu by mohli predstavovať len prípadní navrátilci z IS do svojich domovských krajín v Európe, ale zatiaľ nám ani to nehrozí.

Je podľa vás v záujme Európy, aby Turecko zastavilo rozmach IS?

Áno, samozrejme, je len otázne, v akej podobe. Takéto turecké víťazstvo totiž môže výrazne posilniť strategickú váhu a pozíciu krajiny ako v blízkovýchodnom, tak aj európskom priestore.

Čo zásadné by sa malo stať, aby sa turbulentné situácia zmenila?

Svet by mal brať vážne a dodržovať aj nevojenské (ekonomické a iné) zásahy proti IS. Zatiaľ sa to však vôbec nedeje, pretože vojenských zásahov je evidentne málo.

Aký najpravdepodobnejší scenár by podľa vás v blízkej budúcnosti mohol nastať v rámci rozpínavosti IS, keď sa IS nebude môcť rozšíriť ďalej na západ? Posunie svoje hranice skôr na juh do Afriky alebo na východ? Môže byť ohrozená ja India?

Nie som strategickým analytikom a neodvážim sa predpovedať budúci vývoj. Evidentne je v záujme IS expanzia a o to sa snaží už prinajmenšom rok.

Nie je tajomstvom, že za Islamský štát bojovali aj Slováci. Mohlo by to znamenať, že teroristické bunky džihádistov sa zahniezdili aj na našom území?

Nemyslím si, že by Slovensko stálo v terči islamistov, samozrejme, islamofóbne aktivity, aké prebehli u nás, môžu ľahko obrátiť ich pozornosť aj na nás. Islamofóbia a xenofóbia na Slovensku a v Európe zohrávajú prinajmenšom takú dôležitosť, aby sme sa objavili na mape IS ako prípadní bojovníci a veteráni zo Slovenska.

Džihádisti svet desia brutalitou. Vykonávajú krvavé masové popravy, bezohľadne obchodujú so zajatými otrokyňami a ničia vzácne pamiatky. Je za tým iba frustrácia? Ak by ste sa mali na obsah Koránu pozrieť okom kritika, obsahuje veľa pasáží, ktoré vyzývajú k deštruktívnemu správaniu?

Brutalita a podobné aktivity evidentne slúžia k upútaniu mediálnej pozornosti a veľmi často priam odporujú Koránu. Keby sa aktivisti IS riadili odporúčaniami posvätnej islamskej knihy,  tak by mali v praxi uplatniť aj výrok Koránu „Niet donútenia v náboženstve“ (Korán 2:256).

Aké tresty sú z pohľadu islamu bežné a povolené?

To záleží na tom, aký nábožensko-právny smer islamu berieme do úvahy, ale všeobecne platí, že vo väčšine moslimských krajín nie je v platnosti nábožensko-právny kódex islamu a platí civilné právo ako u nás. Veď aj Slovensko je katolíckou krajnou a neplatí pre nás predsa kanonické právo. Len na ilustráciu, islamské tresty sú takmer totožné s tými, ktoré poznáme z Biblie.

Z krajín, ktoré vyznávajú islam, hľadá aktuálne v Európe útočisko veľa utečencov. Myslíte si, že Slováci sú schopní asimilovať napríklad utečencov zo Sýrie? Aké kultúrne návyky či svetonázor by mohol vyvolávať nedorozumenia a v čom budú musieť byť Slováci voči cudzincom chápaví?

Problém je práve v tom, čo chceme. Cieľom nemôže byť asimilácia, ale integrácia. Žiaľ, v tomto v rámci Slovenska ani v širšej strednej Európe nemáme dobré výsledky. Stačí sa pozrieť na súžitie s domácimi menšinami.

Ohliadnime sa  niekoľko storočí späť do minulosti. Čo dala islamská kultúra svetu?

Mnohé, pretože moslimovia ako veľkí cestovatelia zohrali dôležitú úlohu v sprostredkovaní vtedajších moderných výdobytkov z Východu na Západ. Medzi nimi možno spomenúť napríklad arabské čísla, papier, antická filozofia, vymoženosti lekárskej vedy či destilačný proces.

Aké najväčšie rozdiely badáte medzi euro-americkou kultúrou a islamským svetom? Islamský štát považuje za svojho úhlavného nepriateľa USA a jeho spojencov. Čo je podľa vás pre IS najväčším motívom neznášanlivosti?

Európa a moslimský svet sú susedia, teda majú toho viac spoločného ako rozdielneho. A platí to v mnohých ohľadoch. Islam napríklad vychádza z tej istej tradície ako židovstvo alebo kresťanstvo. Táto historická podobnosť a príbuznosť, samozrejme, nezmení nič na tom, že IS vidí v Európe alebo USA svojho úhlavného nepriateľa, no v skutočnosti pre IS hlavným nepriateľom nie sú títo vonkajší nepriatelia. Pre IS sú hlavným nepriateľom tí moslimovia, ktorí s nimi nesúhlasia.

Ale predsa len. Viete si predstaviť, že by medzi USA a IS došlo k veľkému vojnovému konfliktu?

Nemyslím si. Hoci to Islamský štát takto môže prezentovať, nezabúdajme, že USA je svetová superveľmoc, zatiaľ čo IS síce získal významné postavenie, no stále ide o regionálny blízkovýchodný subjekt.

Myslíte, že by bolo možné zmeniť mentalitu IS a jeho prívržencov zvnútra? Napríklad prostredníctvom novým morálnych autorít?

Pravdepodobne nie. IS je hnutie založené na nenávisti, konfrontácii a nie je možné ho zmeniť zvnútra. Čo by sa ale malo spraviť, to je zamedziť masovému prílevu nových prívržencov Islamského štátu, a to ako v moslimskom svete, tak aj na Západe.

 

Viac o téme: Islamský štátAtiila KovácsIslamológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu