Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desiatky zranených po bombovom útoku v Egypte: K útoku sa prihlásil Islamský štát

Dnešný výbuch bomby v Káhire Zobraziť galériu (6)
Dnešný výbuch bomby v Káhire (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Podporovatelia egyptskej odnože teroristickej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili vyhlásenie, v ktorom priznávajú jej zodpovednosť za dnešný bombový útok pri budove orgánu štátnej bezpečnosti v Káhire. Agentúra Reuters uvádza, že mohutný výbuch v káhirskej okrajovej časti Šubrá al-Chajma si podľa najnovších informácií vyžiadal 29 zranených.

Podľa vyhlásenia na sieti Twitter malo byť odpálenie auta naloženého výbušninou odplatou za popravenie šiestich členov skupiny Sinajská provincia, deklarujúcej vernosť Islamskému štátu. Tých odsúdili na smrť za vlaňajší útok na vojakov severne od Káhiry, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych.

"Nech odpadlíci z polície a armády, nasledovníci židov, vedia, že sme ľudia, ktorí nezabúdajú na pomstu," cituje Reuters z vyhlásenia podporovateľov Sinajskej provincie. Extrémisti so základňou na Sinajskom polostrove zintenzívnili svoje útoky po zosadení proislamského prezidenta Muhammada Mursího armádou v roku 2013, odkedy zabili už niekoľko stoviek vojakov a policajtov.

Dnešný výbuch v Káhire spôsobil rozsiahle škody na budove bezpečnostných zložiek, pričom podľa pôvodných informácií zranil najmenej šiestich policajtov. Obete na životoch však neboli hlásené. Okolie miesta výbuchu zaplavila voda z pretrhnutého vodovodného potrubia, zatiaľ čo ulice do vzdialenosti niekoľkých blokov pokrývali črepiny skla z vyrazených okien. Oblasť urýchlene uzavrela polícia, ktorá nasadila do terénu príslušníkov so samopalmi.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil, že vo svojej krajine vykorení militantný extrémizmus, ktorý je podľa neho existenčnou hrozbou tak pre arabský svet, ako aj pre Západ. V nedeľu schválil sporný protiteroristický zákon, zavádzajúci prísne tresty pre páchateľov teroristických činov.

Egypt už dlhšie obdobie čelí útokom zo strany radikálnych islamistických skupín pôsobiacich na Sinajskom polostrove. Násilie namierené proti armáde a polícii sa vystupňovalo v roku 2013 po zosadení prezidenta Muhammada Mursího podporovaného hnutím Moslimské bratstvo. Súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí schválil v nedeľu zákon zavádzajúci prísne tresty za terorizmus.

Viac o téme: Bombaútok EgyptKáhiraIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu