Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jahnátek k škandálu s konským mäsom: Nebol by problém rozdať potraviny chudobným

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek, ktorý sa dnes zúčastnil zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli, uviedol, že Slovensko nenamieta proti nemeckému nápadu rozdať potraviny s chybne označeným konským mäsom medzi chudobných ľudí. Podľa neho však EÚ má aj vážnejšie problémy v oblasti kvality potravín ako je súčasná aféra s konským mäsom.

Minister Jahnátek v súvislosti s prebiehajúcou aférou s chybne označeným konským mäsom v polotovaroch v EÚ uviedol, že je prekvapený nad publicitou, aká sa tejto kauza dostáva.
      
"V každom prípade ide o podvod, toto nespochybňujem, ale myslím si, že štáty EÚ majú iný a vážnejší problém a tým je otázka nekvality potravín, pokazených a neoznačených potravín s neidentifikovateľným pôvodom," uviedol šéf slovenského agrorezortu.
      
Jahnátek dodal, že na túto skutočnosť upozornil v liste aj Európsku komisiu.
      
V súvislosti so správami z Nemecka, kde cez uplynulý víkend padol návrh, aby sa chybne označené polotovary rozdali chudobným ľuďom, Jahnátek uviedol, že on proti takémuto nápadu nenamieta, a súhlasil by, aby sa takéto potraviny zadarmo rozdali medzi chudobných ľudí, pričom by to išlo na úkor koncernov, ktoré tieto potraviny vyprodukovali.
      
Minister zároveň dodal, že na Slovensku zatiaľ nebola identifikovaná ani jedna pozitívna analýza s konským DNA v skúmaných potravinách, avšak nevylučuje, že by mohlo dôjsť k pozitívnym prípadom.
      
"Som za tento návrh, ale myslím si, že Európska komisia by sa mala všeobecne viac venovať nekvalitným a zdraviu škodlivým potravinám a nemíňať toľko energie len na konské mäso," zdôraznil Jahnátek.
      
V tomto kontexte minister upozornil na skutočnosť, že Slovensko od júna 2012 vykonalo asi 52.000 kontrol zameraných na domáce potraviny a tiež potraviny dovážané zo zahraničia. Výsledky sú podľa neho katastrofálne, Najviac nepodarkov - 36 percent z kontrolovaného tovaru - bolo z Poľska, okolo 10 percent z Českej republiky a prekvapili aj potraviny z Rakúska, ktoré nezodpovedali požadovaným normám. Nepodarkovosť v prípade domácich potravín bola na úrovni 14 percent. Jahnátek zdôraznil, že nevhodné potraviny boli stiahnuté z predaja.
      
Jahnátek uviedol, že na domácej scéne príslušné kontrolné úrady idú tvrdou rukou aj po slovenských subjektoch, ktoré si objednávajú nekvalitné potraviny, keď v rámci sankcií môžu zavrieť prevádzky, ktoré vystavujú spotrebiteľov zdravotným rizikám.
      
Týmto smerom by sa podľa neho mala uberať aj európska legislatíva. Bruselu by odporučil celoeurópsky monitoring všetkých dovážaných potravín, a nie iba mechanizmus jednorazovej kontroly potravín, ktoré vchádzajú na územie EÚ. Problémom je podľa neho aj skutočnosť, že potraviny vyrobené v rámci EÚ nepodliehajú žiadnej kontrole, keďže sa očakáva, že príslušné národné autority sú garantom toho, že všetky potraviny sú v poriadku. Čo nie je vždy pravda.
      
"Ukazuje sa, že to nie je riešenie a členské štáty by mali mať právo vedieť o tom, aké potraviny sa k nim dostávajú," uviedol Jahnátek a dodal, že SR už zaviedla prísny systém kontroly, keď od dovozcov požaduje 24 hodín vopred oznámiť na príslušnú regionálnu správu, čo presne dovážajú.
      
EÚ by podľa jeho slov pomohol zjednotený systém kontroly potravín. Problémom je, že niektoré členské štáty majú "rozbitý" systém kontroly, príliš diverzifikovaný a výsledkom je, že nedokážu identifikovať napríklad konské mäso v potravinách.
      
Jahnátek zároveň dodal, že Európska komisia oceňuje a podrobne monitoruje slovenský systém zjednotenej potravinárskej a veterinárnej kontroly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu