Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SaS vyzvala Jahnátka: Prestaň naháňať potkany, nie si deratizér ani kontrolór

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nie je ani deratizér a ani kontrolór. A jeho úloha je niekde úplne inde. Uviedla to dnes opozičná strana Sloboda a solidarita (SaS) v reakcii na dnešnú tlačovú besedu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) o výsledkoch rezortných kontrol potravín v obchodných reťazcoch.

"Niekoľkokrát sme vyzývali ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, aby prestal naháňať potkany po slovenských obchodných prevádzkach a skladoch a aby sa prestal na PR tlačových besedách predvádzať s výsledkami kontrol v obchodnej sieti," spresnila SaS.

"Takisto sme upozorňovali, že prijatý zákon o potravinách nebude ani jedným svojím paragrafom zabezpečovať lepšiu kvalitu potravín v našich obchodoch. To sa dnes aj potvrdzuje, keď to priznal aj sám minister. Naopak, tento zákon len znevýhodňuje malých slovenských podnikateľov a nezávislý slovenský obchod ako taký. Podporuje korupciu a ničí podnikateľské prostredie," tvrdí opozičná strana.

Podľa SaS to vyplýva aj zo zverejnených výsledkov kontrol, keď je evidentné, že kontrolóri nemajú záujem sa naťahovať s armádou právnikov zahraničných nadnárodných sietí a svoju pozornosť venujú s požehnaním ministerstva pôdohospodárstva hlavne tomu torzu slabých slovenských podnikateľov, čo tu ešte zostalo a ktoré sa nedokáže dostatočne brániť. "Tam tkvejú vyššie pokuty, ktorými sa minister chváli," poznamenala strana SaS.

"Ak by mal Ľubomír Jahnátek skutočný záujem pomôcť zlepšiť kvalitu slovenských potravín a nelikvidovať našich domácich podnikateľov, mohol navrhnúť novelu trestného zákona a nie novelizovať zákon o potravinách formou, ktorá je nie že neúčinná, ale vyslovene škodlivá," tvrdí ešte Sloboda a solidarita.

"Jedinou cestou, ako zlepšiť kvalitu potravín v našej obchodnej sieti, je zvýšenie konkurencie. Ďalej uľahčenie a podpora vzniku nových prevádzok, odbúranie neskutočnej byrokracie, s ktorou sa boria nielen naši obchodníci, ale napríklad aj farmári. A v neposlednom rade je to vyjednanie spravodlivých podmienok pre našich poľnohospodárov a potravinárov v Bruseli. To je agenda, ktorej sa má minister slovenskej vlády, ktorý má v náplni práce pôdohospodárstvo, v skutočnosti venovať," uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek dnes na tlačovej konferencii v Bratislave uviedol, že miera nedostatkov pri predaji potravín sa ani po sprísnení zákona o potravinách od 1. apríla tohto roka neznížila. Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v marci a apríli vykonali 8112 kontrol, z toho sa nedostatky zistili v prípade 1344 kontrol, teda u 16,57 % prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu