Piatok26. december 2025, meniny má Štefan, zajtra Filoména

Vyzerajú sladko, no môžu vám škodiť: Šokujúca pravda o JAHODÁCH! Lekár varuje, neumývajte ich pod vodou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VEĽKÁ BRITÁNIA - Španielsky odborník na verejné zdravie Dr. David Céspedes vyvolal na sociálnych sieťach diskusiu po tom, ako označil jahody za „jedno z najhorších ovocí, aké môžete jesť“. Dôvodom však nie je samotné ovocie, ale množstvo pesticídov, ktoré sa v ňom podľa vedca hromadia viac ako v ktoromkoľvek inom druhu.

Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie Britov, najmä počas Wimbledonu. Napriek ich vysokej nutričnej hodnote však podľa Dr. Céspedesa skrývajú nepríjemné riziko. „Bohužiaľ, jahody sú jedným z najviac kontaminovaných druhov ovocia. Hromadia viac pesticídov ako ktorékoľvek iné,“ uviedol lekár vo videu, ktoré sa rýchlo rozšírilo po sociálnych sieťach.

@dr.davidcespedes

😬 Las fresas están entre las frutas con más pesticidas, y muchos creen que un simple enjuague basta. Pero lavar las fresas solo bajo el grifo no elimina los residuos y hace que se echen a perder antes. La forma correcta de cómo lavar las fresas es dejarlas 10 minutos en agua con sal o vinagre al 3%, enjuagar bien, secarlas y guardarlas en un papel ventilado 🍓 Así duran más y quedan realmente limpias. Pruébalo la próxima vez y cuéntame si notas la diferencia. Guarda este vídeo para cuando compres fresas de nuevo.

♬ sonido original - Dr. David Céspedes

Najväčšia chyba už pri ich umývaní

Najväčšou chybou, ktorú podľa neho robí väčšina ľudí, je spôsob ich umývania. „Mnohí ich jednoducho podržia päť sekúnd pod tečúcou vodou a odložia do chladničky. To však zvyšky chemikálií neodstráni, navyše sa tak rýchlejšie pokazia,“ vysvetlil Céspedes. Lekár preto odporúča namočiť jahody na desať minút do vody so soľou alebo s 3 % octom a až potom ich dôkladne opláchnuť a osušiť. Správne uskladnené v dobre vetranej nádobe vydržia dlhšie a budú skutočne čisté, informuje na svojom portáli The Mirror.

Vyzerajú sladko, no môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Radovan Stoklasa)

Hoci Céspedes upozorňuje na pesticídy, samotné jahody sú z výživového hľadiska mimoriadne prospešné. Obsahujú málo kalórií, no sú bohaté na vitamín C, mangán, vitamín B9 a draslík. Okrem toho podľa štúdií môžu pomáhať aj v prevencii rakoviny – vďaka antioxidačným látkam, ktoré znižujú zápaly a oxidačný stres.

Aké plodiny uprednostniť?

Podľa organizácie Pesticide Action Network UK však zostávajú jahody „najväčšími hriešnikmi“, pokiaľ ide o obsah pesticídov. Výskum z roku 2024 ukázal, že až 95 % testovaných vzoriek obsahovalo tzv. PFAS pesticídy – chemikálie prezývané „navždy látky“, ktoré sa v tele rozkladajú len veľmi pomaly. Dr. Céspedes preto apeluje na spotrebiteľov, aby ovocie dôkladne čistili a uprednostňovali ekologicky pestované plodiny. „Nie je problém v jahodách, ale v tom, ako sa k nim správame. Ak ich poriadne vyčistíte, môžu byť pre telo rovnako prospešné ako vždy,“ uzavrel.

Viac o téme: JahodyOvocie ZdravieLekár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu