Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako sa chrániť pred komármi? Túto obľúbenú vôňu doslova neznášajú, natrite sa ňou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BLACKSBURG - So stúpajúcimi teplotami sa pomaly prebúdza aj hmyz, ako napríklad komáre. Tie vedia ľuďom poriadne znepríjemniť život. Experti, našťastie, prišli na to, ako sa pred nimi chrániť. Vo svojej štúdii skúmali rôzne vône a mieru, do akej odpudzujú tento druh hmyzu. Zistili, že jedna konkrétna vôňa vám zaručí leto bez štípancov.

Užívanie si príjemného, slnečného počasia dokážu poriadne pokaziť štípance od komárov. Vďaka novej štúdii zverejnenej v časopise iScience si však už odteraz môžete vychutnávať ničím nerušený pobyt v prírode. Experti z Virginia Tech University sa pozreli na to, ako rôzne mydlá odpudzujú komáre a dospeli k záveru, že vôňa kokosu je absolútnym favoritom. "Každý vonia inak aj po nanesení mydla. Váš fyziologický stav, spôsob, akým žijete, čo jete a miesta, kam chodíte, to všetko ovplyvňuje to, ako voniate. Mydlá drasticky menia spôsob, akým voniame, nielen pridaním chemikálií, ale aj tým, že spôsobujú zmeny v emisiách zlúčenín, ktoré už prirodzene produkujeme," vysvetlila spoluautorka a biologička Chloé Lahondèreová. 

Ako sa chrániť pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci analyzovali chemické pachy vydávané štyrmi účastníkmi pred a po tom, ako sa umyli štyrmi značkami mydla - Dial, Dove, Native a Simple Truth. Študovali tiež profily pachov mydiel, pričom identifikovali štyri chemikálie spojené s príťažlivosťou komárov a tri chemikálie spojené s odpudzovaním. "Je pozoruhodné, že ten istý jedinec, ktorý je pre komáre mimoriadne príťažlivý, keď nie je umytý, môže byť po použití jedného mydla ešte atraktívnejší a potom, keď použije iné mydlo, sa stane pre komáre odpudivým," povedal hlavný autor štúdie a neuroetológ Clément Vinauger.

Účastníci si umyli jednu ruku mydlom a druhú nechali nedotknutú a zakryli ju nylonovým rukávom. Rovnaký proces opakovali po použití každého mydla. Po hodine vedci vložili nylonový návlek do šálky potiahnutej sieťkou plnej dospelých samíc komárov Aedes aegypti - druhu, o ktorom je známe, že šíri choroby ako žltá zimnica, Zika a horúčka dengue. Boli použité len tie komáre, ktoré sa nedávno párili, pretože samce komárov sa živia výlučne rastlinným nektárom, zatiaľ čo samice sa živia iba krvou po párení.

Ako sa chrániť pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Komáre neznášajú kokosovú vôňu

Umývanie mydlami značky Dove a Simple Truth zvýšilo atraktivitu niektorých dobrovoľníkov, zatiaľ čo mydlo Native malo tendenciu odpudzovať komáre. Jednou z chemikálií spojených s odpudzovaním je kľúčová zložka amerického bourbonu s kokosovou vôňou. "Potvrdzuje to to, čo zistili minulé štúdie - že komáre nemajú rady produkty s kokosovou vôňou, takže ich používanie je momentálne našou najbezpečnejšou voľbou," dodal Vinauger. 

Viac o téme: Komár Repelent
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu