Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Expert radí rodičom: Poštípal komár vaše deti? Najlepší trik na ošetrenie rany a zbavenie svrbenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Slnečné počasie láka vonku malých i veľkých. Pobyt v prírode ale so sebou prináša isté riziká, o ktorých je dobré vedieť. Jedným z nich je uštipnutie komárom, ktoré si dospelý síce nemusí všimnúť, no u detí a batoliat dokáže napáchať poriadnu katastrofu. Lekár prezradil, čo v takýchto prípadoch treba urobiť.

Uštipnutie komárom môže byť nepríjemné, a to najmä pre malé deti. Lekár Marc E. Childs prezradil, čo najlepšie u nich pomáha pri uštipnutí. Odporúča krémy, gély a pleťové vody, ktoré obsahujú kalamín alebo pramoxín. Naopak neodporúča pravidelné používanie lokálnych anestetík a antihistaminík, pretože môžu spôsobiť reakcie na citlivej pokožke, najmä ak ste boli nadmerne vystavovaní slnku. 

Expert radí rodičom: Poštípal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľadové obklady sú zas skvelým nápadom na zníženie opuchov. "Môžete skúsiť zmiešať jeden diel jedlej sódy s jedným dielom vody, aby ste vytvorili pastu, ktorá pomáha zastaviť nepríjemné svrbenie. Ak je vaše dieťa mladšie, väčšina pleťových a gélových ošetrení je bezpečná. Pokiaľ má ale vaše batoľa obzvlášť citlivú pokožku, vopred kontaktujte svojho praktického lekára," uvádza Childs na stránke určenej pre rodičov Romper

Liečba uštipnutia u bábätiek je o niečo náročnejšia ako u detí alebo batoliat, pričom mnohé z týchto ošetrení sú pre novorodencov nevhodné. Je potrebné vyhnúť sa lokálnym krémom, pleťovým mliekam, gélom a antihistaminikám. Childs odporúča priložiť na postihnuté miesto studený obklad, pretože to zníži opuch a zmierni svrbenie. Metóda sódy bikarbóny je vhodná aj pre bábätká, pretože neobsahuje žiadne liečivé krémy. Vždy ale myslite na to, že je dobré kontaktovať lekára v prípade, že žiadna z liečebných metód nezaberá. 

Expert radí rodičom: Poštípal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť uštipnutiu, je použiť spreje proti hmyzu, hoci ani tie nie sú vždy stopercentne účinné. Okrem toho tieto spreje nie sú vhodné pre každého. Zatiaľ čo väčšina detí a batoliat ich môže používať, osoby s obzvlášť citlivou pokožkou a/alebo alergiami by sa mali pred použitím poradiť s lekárom. Spreje tiež nie sú vhodné pre deti do dvoch mesiacov.

Viac o téme: DetiHmyzUštipnutieKomár Štípanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu