Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Archeológovia rozlúštili nápis na hrebeni starom tisíce rokov: Je na ňom napísaná táto veta

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

JERUZALEM - Izraelskí archeológovia našli hrebeň starý 3700 rokov s nápisom nabádajúcim k vyčesávaniu vší z vlasov a fúzov. Hrebeň sa našiel už roku 2016, nápis na ňom bol ale málo čitateľný a rozlúštený bol až neskôr. Detaily o náleze zverejnil odborný časopis Jeruzalem Journal of Archaeology.

Veta je napísaná písmom používaným v kanaánskych jazykoch. Obsahuje sedemnásť znakov a znie: "Nech tento kel vyženie vši z vlasov a fúzov." Podľa odborníkov objav prispel k poznatkom o využití kanaánskej abecedy, ktorá sa začala používať zhruba 1800 rokov pred naším letopočtom a dala základ abecedným systémom hebrejčiny, arabčiny, gréčtiny, latinčiny a cyrilike. Predmet dennej potreby svedčí o tom, že ľudí vtedajšej doby sužovali vši. Na hrebeni sa našli mikroskopické stopy po tomto hmyze. 

Archeológovia rozlúštili nápis na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hrebeň sa našiel roku 2016 v Lachíši, ktorý býval po Jeruzaleme druhým najväčším mestom Judska. Až vlani si ale profesor z Hebrejskej univerzity všimol, že sú na predmete písmená. Archeológ Josef Garfinkel povedal, že sa v minulých rokoch našlo viac predmetov s kanaánskymi slovami, avšak slová na hrebeni sú prvou zachovalou celou vetou. Predchádzajúce nálezy písmen a slov neumožnili vedcom zostaviť celý zmysel oznámenia a odvodiť z neho poznatok o každodennom živote vtedajších ľudí. "Nemali sme dosť materiálu," poznamenal Garfinkel. 

Archeológovia rozlúštili nápis na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hrebeň zo slonoviny sa našiel v obvode starobylého paláca a chrámu, čo môže znamenať, že iba bohatí boli schopní čítať a písať. "Je to veľmi ľudský text, ukážka toho, že ľudia ani vši sa veľmi nezmenili," skonštatoval archeológ. Kanaánci hovorili starým semitským jazykom, ku ktorému sa vzťahuje hebrejčina, arabčina a aramejčina. Obývali územie východného Stredomoria a panuje presvedčenie, že ako prví rozvinuli známy abecedný systém písma. 

Odborníci nápis na hrebeni datujú do obdobia 1700 rokov pred naším letopočtom vďaka porovnaniu s predchádzajúcimi nálezmi zo Sinaja datovanými do obdobia 1900 až 1700 rokov pred naším letopočtom. Lenže hrebeň v Lachiši spadá až do neskoršieho archeologického kontextu. Pokusy určiť jeho presný vek uhlíkovou metódou boli neúspešné. 

Viac o téme: AbecedaPísmoHrebeňIzraelArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu