Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výnimočný objav v Toskánsku: Nič podobné sa nestalo už vyše 50 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Talianski archeológovia objavili v Toskánsku jedinečný súbor 24 bronzových sôch z dôb etruskej civilizácie a starého Ríma. Informuje o tom agentúra ANSA. Sochy boli súčasťou pohanského posvätného miesta, ktoré prestalo slúžiť s príchodom kresťanstva v 5. storočí nášho letopočtu.

Podľa šéfa múzejného odboru talianskeho ministerstva kultúry Massima Osannu ide o jeden z najvýznamnejších objavov antických bronzových sôch v Stredomorí od 70. rokov 20. storočia, kedy experti pri brehoch kalábrijského mesta Riace Marina vytiahli z vody dve starogrécke bronzové sochy. 

 

San Casciano dei Bagni, scoperte 24 statue etrusche perfettamente conservate Siena - Il ministero della Cultura: “La...

Posted by Tusciaweb on Tuesday, November 8, 2022

Archeológovia objavili súbor bronzových sôch v mestečku San Casciano dei Bagni. Oblasť je od staroveku preslávená vďaka svojim kúpeľným prameňom. Odborníci sa domnievajú, že sochy boli súčasťou rozsiahleho posvätného miesta, ktoré fungovalo až do rozšírenia kresťanstva v 5. storočí n. l. Samotné sochy sú zrejme miestnej výroby a vznikli v období od 2. storočia pred Kristom po 1. storočie nášho letopočtu. 

Podľa archeológov kresťania pohanské posvätné miesto zavreli, ale nezničili. Sochy uložili do bazénov, kde zostali až do súčasnosti. Ďalším špecifikom miesta je, že sa tam prelínala etruská a latinská kultúra. Na výskume sôch v súčasnosti pracuje šesťdesiat expertov z Talianska a zahraničia, uviedol vedúci archeologických prác Jacopo Tabolli. Antické sochy z bronzu sa vyskytujú menej často než z mramoru či kameňa, pretože často bývali v neskorších dobách pretavené na iné artefakty. 

Viac o téme: SochaTalianskoArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu