Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológovia len čumeli na to, čo našli v Turecku: Fú, veď on drží....tomu neuveríte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Archeológovia v Turecku objavili zrejme najstaršie umelecké zobrazenie príbehovej scény, kamenný panel s rytinami ukazuje divoké zvieratá a muža, ktorý sa drží za penis. Podľa nich neolitický reliéf vznikol pravdepodobne okolo roku 11 000 pred naším letopočtom a pravdepodobne odráža meniaci sa vzťah zvierat a človeka v čase, keď začali počas takzvanej neolitickej revolúcie vznikať prvé usadené spoločnosti založené na poľnohospodárstve.

Archeológovia o náleze kamennej lavice s rytinami v lokalite Sayburç na juhovýchode Turecka informovali v odbornom magazíne Antiquity. Podľa nich je odkryté zobrazenie najstarším, pri ktorom možno vysledovať časovú následnosť jednotlivých scén, ktoré tak rozprávajú ucelený príbeh.

 

FOUND IN THE LEVANT: EARLIEST NARRATIVE SCENE IN HISTORY OF MANKIND, DATING FROM THE TRANSITION PERIOD WHEN...

Posted by Museum van de Maastrichtse Mens - Van Neanderthaler tot Karel de Grote on Thursday, December 8, 2022

"Môžeme sa domnievať, že sa tu začal formovať akýsi komplexný príbeh, že bol rozhodujúci pre formovanie ideológie danej komunity a bol odovzdávaný ďalším generáciám," citoval server The Art Newspaper vedúcu výskumu, archeologičku Eylem Özdoganovú.

Archívne VIDEO

Archeológovia predstavujú múmie obetovaných detí, ktoré boli objavené v Peru (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa nej poukazuje na úlohu tohto umeleckého diela aj fakt, že bolo umiestnené na verejnom mieste, na rozdiel od starších jaskynných malieb, ktoré boli skryté a zle prístupné. Rytina odkrytá minulý rok sa nachádza na asi 0,6 metra vysokej kamennej lavici. Okrem ústrednej postavy muža, ktorý sa drží za penis a ktorého obklopujú mačkovité šelmy, zrejme levharti, sú na výjave vyobrazené aj ďalšie ľudské i zvieracie postavy. Rozoznať možno napríklad muža, ktorý láka býka rehtačkou.

Viac o téme: TureckoRytinaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu