Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bombastický objav vedcov: Na Antarktíde náhodou narazili na vzorky, ktoré môžu objasniť pôvod pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarskí vedci náhodou objavili kontaminované vzorky pôdy, ktoré mali nezvyčajné mutácie koronavírusu. Vedci sa domnievajú, že môžu preklenúť priepasť medzi pôvodným netopierím koronavírusom a tým, ktorý sa šíri medzi ľuďmi. Chyba, ktorá sa pravdepodobne vyskytla na výskumnom mieste v Šanghaji, môže poskytnúť informácie o pôvode pandémie.

Teória o tom, že koronavírus unikol z laboratória, dostala nový rozmer. Vedci študujúci vzorky pôdy v Antarktíde narazili na stopy vírusu, ktorý mohol byť zmanipulovaný v čínskom výskumnom zariadení. Našli zriedkavé mutácie koronavírusu zo vzorky spracovanej v Šanghaji na začiatku pandémie spolu s genetickým materiálom od škrečkov a mačiakov zelených. To naznačuje, že niekto s vírusom experimentoval buď na zvieratách samotných, alebo na ich bunkách. Vedci k objavu dospeli náhodou pri skúmaní DNA zo vzoriek pôdy zozbieraných z Antarktídy koncom roka 2018 a začiatkom roka 2019 v úplne nesúvisiacom výskumnom projekte. Vzorky boli v decembri 2019 zaslané spoločnosti Sangon Biotech v Šanghaji na analýzu, kde sa v dôsledku chyby čiarového kódu kontaminovali predtým nevídanými mutáciami koronavírusu. Je známe, že stroj používaný na analýzu vzoriek robí chyby pri čítaní čiarových kódov, čo znamená, že vzorky z dvoch rôznych projektov možno zmiešať. 

Bombastický objav vedcov: Na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V tomto prípade experti predpokladajú, že antarktická pôda bola zmiešaná s DNA z laboratórnych mačiakov zelených alebo škrečkov nesúcich koronavírus. Zariadenie firmy Sangon používajú čínski výskumníci vrátane tých z Wu-chanského virologického inštitútu (WIV) - laboratória, ktoré je centrom hypotézy náhodného úniku. Nové mutácie podľa viacerých výskumníkov premosťujú priepasť medzi pôvodným netopierím koronavírusom a tým, ktorý sa rozšíril medzi ľuďmi. Niektorí vedci sa zas domnievajú, že kontaminácia pochádza zo vzoriek prvých čínskych pacientov s COVID-19 v decembri 2019. Treťou teóriou je, že genetický materiál pochádza z iných koronavírusov prenášaných zvieratami, ktoré v tom čase kolovali, alebo na ktorých Číňania experimentovali.

Načasovanie kontaminácie je jednou z kľúčových neznámych, ale maďarský vedecký tím, ktorý našiel chybu vzorky, tvrdí, že vírus by mohol byť predchodcom pôvodného kmeňa objaveného vo Wu-chane. To by platilo, ak by ku spomínanej chybe došlo v decembri 2019. Ak by sa ale vzorky analyzovali začiatkom roka 2020, čínske laboratóriá by už vytvorili knižnicu testovacích vzoriek na COVID-19 a ku kontaminácii by mohlo dôjsť počas experimentov, prostredníctvom ktorých sa snažili dozvedieť viac informácií o novom víruse. 

Keď maďarskí vedci prvýkrát nahlásili chybu, uviedli, že vzorky boli vymazané z genetickej databázy čínskymi výskumníkmi, hoci boli odvtedy znova nahrané. Čína predtým vymazala kľúčové údaje od prvých potvrdených pacientov s covidom vo Wu-chane a umlčala čínskych vedcov, ktorí spochybnili oficiálnu verziu. Najnovšie zistenia z Univerzity Eotvosa Loranda a Univerzity veterinárskeho lekárstva v Budapešti boli publikované online, ale zatiaľ neboli formálne preskúmané inými vedcami.

V januári 2021 si maďarskí odborníci prezerali online databázy DNA, keď si všimli pravdepodobnú krížovú kontamináciu vzoriek pôdy. Vysledovali vzorky späť k štúdii Čínskej vedecko-technologickej univerzity koncom roka 2018 a začiatkom roka 2019. Čínsky projekt skúmal baktérie z tučniakov z ostrova King George Island v Antarktíde. Vzorky boli v decembri 2019 odoslané na sekvenčnú analýzu do Sangon v Šanghaji. Do medzinárodnej databázy boli nahrané neskôr, hoci presný dátum nie je známy. Tri vzorky boli kontaminované fragmentmi koronavírusov. Maďarskí experti sa domnievajú, že došlo k zámene vzoriek v šanghajskom laboratóriu. Poukazujú na to, že stroj používaný na sekvenovanie genetického kódu "je známy tým, že je náchylný na nesprávne priradenie čiarových kódov"

Bombastický objav vedcov: Na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Po analýze kontaminovaných vzoriek sa zistilo, že sekvencie obsahujú časti vírusu, ktorý je možno jednou z prvých verzií koronavírusu. Profesor Jesse Bloom, virológ z Fred Hutchinson Cancer Research Center v americkom Seattli, ktorý nebol zapojený do štúdie, znova spracoval údaje, aby potvrdil, že vzorky z Antarktídy skutočne obsahujú jedinečné vírusové artefakty. Povedal, že obsahujú tri kľúčové mutácie, ktoré priblížili netopierie koronavírusy k prvému ľudskému vírusovému kmeňu Wuhan-Hu-1. Virológ z Warwick University Lawrence Young, ktorý je zástancom teórie prirodzeného pôvodu, povedal, že zistenie bolo "veľmi, veľmi zaujímavé a veľmi, veľmi podozrivé". Podľa neho však nejde o definitívny dôkaz, že koronavírus bol vytvorený v laboratóriu a vypustený medzi ľudí, no naznačujú, že experti skúmali koronavírusy v čínskych laboratóriách veľmi skoro po vypuknutí pandémie. 

Bombastický objav vedcov: Na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Antarktické vzorky tiež obsahujú DNA z čínskych škrečkov a mačiakov zelených. Podľa Younga mohol byť skorý vírus pestovaný v živočíšnych bunkách. "Toto všetko vyzerá ako kontaminácia v procese sekvenovania v Sangon Biotech Centre," uviedol. Bunky mačiaka zeleného sa používajú na pestovanie vírusu a bunková línia čínskeho škrečka je veľmi známa línia, ktorá sa často používa na štúdium vírusov. To naznačuje, že vírus bol pestovaný v bunkách. Young ale zároveň upozorňuje, že veľmi záleží aj na časovej osi. "Ak boli vzorky sekvenované v decembri 2019, je to mimoriadne dôležité, pretože Čína objavila SARS-CoV-2 až 30. až 31. decembra," uviedol.

"Na druhej strane, ak by boli sekvenované začiatkom roku 2020, mohli by byť kontaminované niektorými skorými vzorkami pacientov a stále by boli v súlade s časovým harmonogramom čínskej vlády. Všetko, čo môžeme povedať, je, že tieto vzorky boli kontaminované v Sangon Biotech niektorými skorými vírusmi SARS-CoV-2, z ktorých niektoré zrejme pochádzajú zo vzoriek vypestovaných v laboratóriu," dodal. 

Viac o téme: AntarktídaKoronavírusCOVID-19únik z laboratória
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu