Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO V Izraeli vypestovali rekordnú jahodu: Keď ju uvidíte... zahryzli by ste sa do nej?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Na izraelskej farme neďaleko Tel Avivu vyrástla obrovská jahoda, ktorá sa zapísala aj do Guinessovej knihy rekordov. S váhou 289 gramov (299 so stopkou) a dĺžkou 18 centimetrov prekonala asi o 40 gramov doteraz najväčšiu jahodu vypestovanú v roku 2015 v japonskom meste Fukuoka. Informoval o tom server The Times of Israel.

Jahodu, ktorá meria v obvode 34 centimetrov, objavili na svojej plantáži bratia Arielovci v piatok. Hneď v sobotu večer poslali žiadosť cez stránky Guinessovej knihy rekordov a nasledujúci deň za prítomnosti notára uskutočnili váženie, kým bola jahoda ešte v plnej zrelosti. Neskôr by totiž stratila zo svojej hmotnosti. Váženie nakrútili na video. Na váhu najprv pre porovnanie položili iPhone, ktorý vážil ledva polovicu. 

@guinnessworldrecords Heaviest #strawberry 289 g (10.19 oz), grown by Ariel Chahi 🇮🇱 #fruit ♬ original sound - Guinness World Records

"Rástla pomaly vyše 45 dní od kvetu," citoval izraelský server jedného zo štyroch bratrov. Chladné počasie v tejto sezóne spôsobilo, že jahody zreli pomalšie a niektoré tak zrástli do jedného obrovského plodu. Tento rok sa im urodili štyri obrie jahody, ale len jedna z nich prekonala doterajší japonský rekord, ktorým bola jahoda vážiaca 250 gramov. "Je to úžasný pocit a celá naša obec sa z toho raduje s nami," povedal neskôr médiám jeden z bratov. Či už rekordnú jahodu ochutnali, ale neprezradili. 

Viac o téme: RekordJahodaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu