Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Infektológ a KORONAVÍRUSE v Maďarsku: Piata vlna pandémie zrejme kulminuje, pokles bude pomalý

(Zdroj: TASR/MTI/Attila Kovacs)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko zrejme dosiahlo vrchol piatej vlny koronavírusovej pandémie a počet infikovaných začne klesať, avšak iba pomaly, vyhlásil v pondelok v rozhovore pre komerčnú televíznu stanicu TV2 hlavný infektológ Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

"Tlak na zdravotníctvo neklesne, pretože hospitalizovaní trávia dlhší čas v nemocničnom ošetrení a v menšej miere bude klesať aj počet pacientov v intenzívnej starostlivosti i úmrtí," znejú slová infektológa.

Podľa Szlávika v nemocniciach leží mnoho starších pacientov s inými ochoreniami, avšak tí, ktorí majú pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu, sú umiestnení na covidové oddelenia, aj keď ich ochorenie nie je spôsobené vírusom. Szlávik zdôraznil, že drvivá väčšina hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti nebola zaočkovaná proti covidu.

Koronavírus v číslach

V uplynulých troch dňoch pribudlo v Maďarsku celkovo 21.081 nakazených novým druhom koronavírusu a na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 271 pacientov. Počet aktuálne nakazených klesol na 223.810. V maďarských nemocniciach ošetrujú s covidom 5186 pacientov, z ktorých 199 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Viac o téme: MaďarskoKoronavírusPiata vlnaInfektológCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu