Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Experti varujú pred sexom na verejnosti: Na tomto mieste by ste naň mali zabudnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRAN CANARIA - Slnko, piesok, more... a sex na verejnosti. Bez týchto vecí si mnohí ľudia nevedia predstaviť dovolenku. Bohužiaľ, to, čo je zábavné pre ľudí, môže byť zlé pre voľne žijúce zvieratá. A práve na to upozornili odborníci v článku zverejnenom v odbornom časopise The Conversation.

Nový výskum zistil, že sex na verejnosti, známy ako "plavba", na Kanárskych ostrovoch vedie k významnej degradácii dún Maspalomas, jedného z posledných prirodzene fungujúcich transgresívnych dunových polí v Európe. Tieto polozelené a mobilné duny sú jedným z najobľúbenejších vyhliadkových miest na ostrove Gran Canaria a sú chránené ako prírodná rezervácia. 

Experti varujú pred sexom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti na čele s Patrickom Hespom z austrálskej Flinders University študovali takmer tristo miest, kde si ľudia obvykle užívajú intímnu chvíľu, vo vegetačnej časti týchto dú n. Zistili poškodenie desiatich druhov rastlín vrátane troch endemických. "Keď trpia rastliny, trpia aj zvieratá a plazy, pričom sú výrazne ovplyvnené vzácne jašterice a endemické druhy rastlín," podotkol profesor pobrežnej geomorfológie

Sex na palube Ryanairu: Pasažierka poskytla mužovi orál pred očami cestujúcich     

Sexuchtiví turisti ničia prírodu

Pred pandémiou priťahovali Kanárske ostrovy až 14 miliónov turistov ročne. Približne 15 percent turistov tvoria muži, ktorí vyhľadávajú gay-friendly plážové rezorty. Oblasť však obľubujú aj lesbičky a heterosexuálni milovníci swingers párty. Záujemcovia o nezáväzný sex radi zachádzajú do pobrežných dún, hľadajúc súkromie a nových partnerov. Vplyv týchto návštevníkov je, žiaľ, veľký a rastie. "Zistili sme, že približne 5800 metrov štvorcových dún bolo úplne zmenených ľuďmi hľadajúcimi sex. Tieto vplyvy znemožnili využitie územia ako centra environmentálnej výchovy pre študentov," skonštatoval profesor. Veľkým problémom sa tiež stali ohorky z cigariet a kondómy, ako aj odstraňovanie vegetácie na vytváranie miest na sex. 

Experti varujú pred sexom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sex na pláži ako izolovaná aktivita podľa všetkého životnému prostrediu neškodí. Problém sa začína, keď sa oblasť dún stane populárnou pre "plavby" a priťahuje stovky sexuchtivých ľudí denne. Experti prišli na to, že sex na verejnosti bol obzvlášť škodlivý pre miestnych nebkhov, čo je výraz pre diskrétne dunové hummoky pokryté rastlinami. Je to preto, že ľudia vyšliapali veľa cestičiek cez vegetáciu a odrezali konáre zo stromov a kríkov, aby si vytvorili privátnejší priestor. Ako prvé v dôsledku tohto počínania zmiznú vzácne rastliny, čo ovplyvní aj tamojšiu faunu. Jašterica musí behať z jedného vegetačného miesta na druhé, čím sa stáva viac vystavenou predátorom. Celý ekosystém sa začne fragmentovať na izolované ostrovy, čo môže v konečnom dôsledku destabilizovať ekosystém ako celok. Objavili sa tiež prípady, kedy jašterice zjedli kondómy a umreli. 

Experti varujú pred sexom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochrana životného prostredia je prioritou

Dobrou správou však je, že duny nie sú nenávratne poškodené. "Náš výskum pomohol prinútiť vládu a miestnych vlastníkov rezortov, aby konali," informoval Hesp. Počas posledných dvoch rokov vláda vykonala rozsiahle čistiace operácie prostredníctvom projektu MASDUNAS, počas ktorých odstránila veľké množstvo odpadu a odumretej vegetácie. Povzbudivé je aj to, že niektorí majitelia rezortov diskutujú o vplyve "plavby" so svojimi hosťami. Ochrana životného prostredia bude pre úrady prioritou, keďže sa Kanárske ostrovy spamätávajú z prebiehajúcej sopečnej erupcie na ostrove La Palma.

Viac o téme: DovolenkaKanárske ostrovySex na verejnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu