Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaný objav: Po 35 rokoch po výbuchu v Černobyle sa ďaleko od miesta katastrofy deje TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/ Volodymyr Repik)

BERLÍN - Tridsaťpäť rokov po havárii ukrajinskej jadrovej elektrárne Černobyľ sú huby rastúce v prírode kontaminované rádioaktívnymi látkami. V množstve neprekračujúcom povolené limity sa nachádzali v 95 percentách vzoriek nazbieraných v Nemecku v posledných šiestich rokoch. Podľa agentúry Reuters o tom informoval nemecký Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľov a bezpečnosť potravín (BVL).

Výskumníci v hubách nazbieraných najmä na juhu Nemecka zistili zvýšenú koncentráciu rádioaktívneho cézia-137, ktoré sa do životného prostredia dostalo v dôsledku černobyľskej katastrofy. Avšak ani jedna zo 74 skúmaných vzoriek neprekročila limitnú hodnotu radiácie 600 becquerelov na kilogram. BVL uviedol, že rádioaktívne látky sa v prírode udržali kvôli trvalej recyklácii rádioaktívneho cézia v lesných ekosystémoch. Dá sa očakávať, že podobné to bude aj v ďalších desaťročiach. 

Letecký pohľad na jadrovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Mykhailo Markiv /Presidential Press Service Pool Photo via AP)

Viac ako 10 rokov po jadrovej katastrofe vo Fukušime úrady priznali veľmi smutný fakt

Černobyľská havária z roku 1986 bola doteraz najzávažnejšiou jadrovou katastrofou. Uvoľnený rádioaktívny mrak postupoval východnou Európou a Škandináviou. Rádioaktivita kontaminovala rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Široké okolie elektrárne vrátane neďalekého mesta Pripjať bolo evakuované a zmenilo sa na uzavretú zónu. 

Viac o téme: HubyNemeckoRádioaktívneČernobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu