Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Viac ako 10 rokov po jadrovej katastrofe vo Fukušime úrady priznali veľmi smutný fakt

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Suo Takekuma/Kyodo News)

TOKIO - Najmenej dva prípady rakoviny hrdla sú priamo spojené s jadrovou katastrofou vo Fukušime, ktorá zasiahla japonské pobrežie pred desiatimi rokmi. Ide o vôbec prvý prípad, kedy bola rakovina hrtana uznaná ako pracovná nehoda po havárii. Podľa miestnych médií však katastrofa zapríčinila viacero rakovín.

Japonské ministerstvo zdravotníctva, práce a sociálnych vecí uznalo, že jadrová havária v elektrárni Fukušima Daiči zohrala priamu úlohu pri rakovine hrtana u dvoch mužov. Jeden z nich, ktorý mal okolo 40 rokov, ochoreniu podľahol, uvádza štátny rozhlas NHK. Títo dvaja muži pracovali na vyčistení elektrárne po katastrofe v marci 2011 a ochoreli v roku 2018. Panel expertov nedávno rozhodol, že pracovníci boli vystavení oveľa vyššej hladine ionizujúceho žiarenia ako je bezpečná úroveň. Toto žiarenie je merané v milisievertoch (mSv). Dvojica bola vystavená približne 85 a 44 mSv. Priemerná ročná expozícia v USA sa pritom pohybuje okolo 6,2 mSV a ročný expozičný limit pre zamestnancov jadrového priemyslu vo Veľkej Británii je 20 mSv. 

Fukušima
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koichi Kamoshida)

Je to vôbec prvýkrát, čo bola rakovina hrtana uznaná ako pracovná nehoda po Fukušime. S touto udalosťou sú však spojené aj ďalšie prípady rakoviny. Podľa NHK sa u najmenej šiestich ďalších pracovníkov Fukušimy vyvinula leukémia, rakovina štítnej žľazy alebo rakovina pľúc. 

Vedci skúmali deti ľudí, ktorí prežili výbuch v Černobyle: Ohromujúce zistenie

K jadrovej katastrofe došlo 11. marca 2011. Po zasiahnutí zemetrasením a 15-metrovou cunami došlo v troch reaktoroch elektrárne na severovýchode Japonska k viacerým haváriám. Vzhľadom na škodlivé rádioaktívne izotopy, ktoré sa dostali do okolitého prostredia, bolo takmer 160 000 obyvateľov okamžite evakuovaných a japonské úrady implementovali okolo elektrárne 30-kilometrovú nebezpečnú zónu. Správa zo začiatku tohto roka tvrdila, že týmito opatreniami sa podarilo zachrániť verejnosť pred značným množstvom žiarenia a dávky žiarenia boli v skutočnosti nižšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Preto dospeli k záveru, že je nepravdepodobné, že by katastrofa výrazne zvýšila mieru výskytu rakoviny. 

V roku 2016 vedci z Fukušimskej univerzity začali skúmať miestne deti, aby u nich odhalili prípadné včasné príznaky rakoviny štítnej žľazy. Zistili ohromujúci nárast miery rakoviny. Pochopiteľne to vyvolávalo určité obavy, ale neskôr experti dospeli k záveru, že nejde o dôsledok ožiarenia.

Viac o téme: RakovinaJadrová elektráreňFukušimaJadrová havária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu