Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci odhalili: Po takomto čase začína vakcína Pfizer strácať svoju účinnosť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

NEW YORK - Vakcíny spoločností Pfizer/Biontech, Moderna a Johnson & Johnson by podľa odborníkov mali poskytovať ochranu šesť mesiacov. Stále však nie je jasné, ako to bude s odolnosťou voči nákaze po uplynutí tohto obdobia a ako doterajšie zistenia ovplyvnia pribúdajúce varianty SARS Cov-2.

Narastajúci počet zaočkovaných ako aj pribúdajúce informácie o ďalších variantoch nového koronavírusu poskytujú vedcom prehľad o účinnosti jednotlivých vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pfizer/Biontech v tejto súvislosti oznámil, že vzhľadom na šíriaci sa variant delta bude v auguste požadovať povolenie na podávanie tretej dávky svojej vakcíny. Vo svojom oznámení z 8. júla citovala spoločnosť údaje zo štúdie realizovanej ministerstvom zdravotníctva v Izraeli, v ktorej sa uvádza, že za šesť mesiacov klesol po očkovaní počet infekcií a symptomatických ochorení. To naznačuje, že vakcína zostáva účinná pri prevencii závažných chorôb dlhšie ako polroka. 

Vakcína proti koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Hlavné ROZDIELY medzi obyčajným prechladnutím a covidom: Takto zistíte, akým ochorením trpíte

Je tu však aj ďalšia výzva, ktorú predstavuje variant delta. "Izraelská štúdia dospela k záveru, že vakcína od spoločnosti Pfizer/Biontech nie je taká účinná proti variantu delta ako proti iným mutáciám," informoval denník The Wall Street Journal o prieskume, ktorý sa v Izraeli uskutočnil od začiatku júna do začiatku júla, čiže v období, keď v tejto krajine vypukli ohniská spôsobené deltou. Izraelské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v období prudkého nárastu bola táto vakcína účinná na 64 percent proti koronavírusovej infekcii a na 94 percent pri prevencii proti závažnému priebehu covidu. Ide teda o podstatný pokles oproti jej pôvodnej účinnosti, ktorá predstavovala 94 percent proti akejkoľvek infekcii a 97 percent proti ťažkému priebehu. Podľa spoločnosti tak bude zrejme potrebná tretia dávka do šiestich až dvanástich mesiacov po druhom očkovaní. 

Vedci odhalili: Po takomto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zaočkovaní vakcínou Pfizer však zostávajú vysoko chránení pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 na obdobie najmenej šesť mesiacov. Výrobca sa domnieva, že tretia dávka môže byť prospešná na udržanie najvyššej úrovne ochrany. Jeho zistenia totiž naznačujú, že hladiny protilátok u ľudí môžu po tretej dávke vyskočiť päť až desaťnásobne. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) ale vydali spoločné vyhlásenie, podľa ktorého "úplne zaočkovaní v tejto chvíli nepotrebujú posilňovaciu dávku". Podobne zmýšľa aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorej odborníci vyhlásili, že až po zhromaždení veľkého množstva dát bude zrejmé, či je potrebné podávať posilňovaciu vakcínu na udržanie ochrany proti COVID-19. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu