Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

DELTA variant sa šíri svetom: Viete rozlíšiť prvé prejavy? Rezort varuje, má príznaky ako chrípka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – To, čo na prvý pohľad vyzerá iba ako obyčajná chrípka, nádcha, či alergia, môže byť v skutočnosti toľko skloňovaný delta variant koronavírusu. Ten sa nielen že šíri rýchlejšie, ako "klasický" COVID-19, ale iné sú aj jeho prejavy. O to nebezpečnejší však je.

Ministerstvo zdravotníctvo upozornilo na to, že strata chuti a čuchu, ktoré sa často spájali s koronavírusom, sú pri delta variante menej časté. Naopak, nový variant ochorenia sa prejavuje skôr ako bežné sezónne prechladnutie.


AKTUÁLNE Ďalšie prípady delta mutácie: Vyskytla sa u ľudí, ktorí neboli v zahraničí


VIDEO Delta variant sa nachádza v 17 percentách pozitívych vzoriek, nové prípady pomaly stúpajú

Celé Slovensko je od pondelka zelené: Počet nových prípadov mierne rastie, dôvodom sú najmú dovolenkári (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Typické prejavy

"Typickou je bolesť hlavy, bolesť hrdla, sekrécia z nosa a zvýšená teplota či horúčka," upozorňuje rezort. Vyskytnúť sa môžu aj hnačky. To však môže často u ľudí vyvolať presvedčenie, že ide iba o bežné prechladnutie. Príznaky podcenia a ochorenie šíria ďalej bez toho, aby vedeli, že majú v skutočnosti koronavírus.

ŠÚKL varuje, DELTA variant
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa ministerstva diagnostika delta variantu len na základe príznakov u ľudí, kde chýba anamnéza kontaktu, nie je možná a ochorenie tak vylúči či potvrdí až RT-PCR test. „Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje,“ uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. Tá upozornila aj na to, že počas leto majú ľudia nádchu či bolesti hlavy často z dôvodu pobytu v klimatizovaných priestoroch. Pri podozrení na ochorenie je preto potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test.

ŠÚKL varuje, DELTA variant
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Po návrate z cudziny je potrebné dodržať všetky stanovené postupy. Zaregistrovať sa cez formulár eHranica (okrem výnimiek) a dodržať prípadnú izoláciu a testovanie. Šírenie infekčnejšieho delta variantu len vyzdvihlo dôležitosť očkovania proti COVID-19," dodalo ministerstvo.

Na Slovensku potvrdili ďalšie prípady delta mutácie, vyskytla sa aj u ľudí, ktorí neboli v zahraničí (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

 

Podľa najnovšej spoločnej správy Európskej liekovej agentúry (EMA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) sa DELTA variant šíri o 40 až 60 % rýchlejšie ako tzv. alfa variant, ktorý pôvodne dominoval v Európskej únii. Delta variant sa okrem toho môže spájať so zvýšeným rizikom hospitalizácie.

Ako upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv, podľa ECDC bude na konci augusta delta variant tvoriť až 90 % prípadov koronavírusu v Európskej únii. "Preto je nevyhnutné, aby krajiny urýchlili očkovanie a tým minimalizovali možnosť vírusu ďalej sa množiť a mutovať. Nezaočkované osoby či osoby s nedokončeným očkovacím cyklom vytvárajú priestor pre množenie vírusu a potenciálny vznik nových mutácií. Pre adekvátnu ochranu pred delta variantom je potrebné kompletné dokončenie očkovacieho cyklu, to znamená, aj podanie druhej dávky pri dvojdávkových vakcínach," uviedli.

ŠÚKL varuje, DELTA variant
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Najúčinnejší nástroj, ako sa proti tomuto novému variantu brániť, predstavujú tak podľa nich vakcíny. "Informácie z najviac zaočkovaných krajín ukazujú, že aj ak stúpa počet potvrdených prípadov vírusu SARS-CoV-2, krivka hospitalizácií či úmrtí tento trend nekopíruje. Vakcíny účinne chránia aj pred delta variantom, a najmä pred závažným priebehom ochorenia, hospitalizáciou až úmrtím," doplnili.

Viac o téme: KoronavírusMinisterstvo zdravotníctva SRDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu