Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šéf Pfizeru prehovoril, kedy sa skončí pandémia KORONAVÍRUSU: Dobré aj zlé správy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Po polroku očkovania populácie proti ochoreniu COVID-19 vo všetkých kútoch sveta sa objavujú prvé prognózy týkajúce sa odhadov, kedy sa pandémia koronavírusu dostane pod kontrolu. S jednou prišiel tento týždeň generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla.

Po viac ako roku všetci netrpezlivo čakáme, kedy sa naše životy vrátia do normálu a populácia sa dostane do stavu kolektívnej imunity. S narastajúcim počtom zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 sa množia aj prognózy odborníkov o tom, kedy sa situácia ustáli a pandémiu dostaneme pod kontrolou. Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla predpokladá, že sa šírenie infekcie zastaví do konca budúceho roka za predpokladu, že bude k dispozícii dostatok očkovacích látok vo všetkých krajinách. "Myslím si, že celý svet bude mať do konca roku 2022 dostatočný dávok vakcín na ochranu všetkých," uviedol 16. júna počas konferencie CNBC Evolve Global Summit. 

Šéf Pfizeru prehovoril, kedy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/John Thys, Pool)

Bombastické odhalenie vedcov: Opatrenia proti šíreniu KORONAVÍRUSU pomohli vyhubiť inú pliagu

Bourla sa však domnieva, že vyspelý svet sa vráti do normálu ešte skôr a situácia sa znormalizuje už do konca tohto roka. Podľa neho väčšina doterajších dávok vakcíny Pfizer smerovala do rozvinutých krajín, ktoré si ich objednali vopred. Očakáva, že na jeseň tohto roku budú zaslané ďalšie dávky do chudobnejších častí sveta. 

Šéf Pfizeru prehovoril, kedy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Wilfredo Lee)

Podľa denníka The Wall Street Journal sa firmy Pfizer a BioNTech už zaviazali poskytnúť rozvojovým krajinám v priebehu nasledujúcich osemnástich mesiacov dve miliardy dávok vakcín. Počas májového Summitu o zdraví, ktorý sa konal v Ríme, Bourla informoval, že jedna miliarda z týchto dávok bude dodaná v tomto roku a druhá v priebehu toho budúceho. "Dúfame, že to pomôže zachrániť ešte viac životov po celom svete," dodal. 

Viac o téme: PandémiaKoronavírusPfizerCOVID-19Albert Bourla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu