Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ste plne zaočkovaní? Toto sú štyri najčastejšie príznaky, že ste sa nakazili KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Očkovanie proti COVID-19 je kľúčovým prostriedkom na zastavenie pandémie a zníženie počtu úmrtí na toto ochorenie. Zároveň preukázateľne znižuje počet hospitalizovaných. Odborníci síce zaznamenávajú prípady, kedy sa ľudia nakazili vírusom SARS Cov-2 aj po druhej vakcinácii, ale symptómy a priebeh ochorenia u týchto pacientov boli veľmi mierne.

Analýza dát z výskumu ZOE Covid Symptom uvádza, že plne zaočkovaní pacienti, ktorí sa nakazili novým koronavírusom po podaní druhej očkovacej dávky, mali iný a miernejší priebeh ochorenia COVID-19 v porovnaní s nezaočkovanými pacientmi.

Tieto tri veci môžu spôsobiť, že sa nakazíte KORONAVÍRUSOM, aj keď ste zaočkovaní

Od nástupu pandémie boli hlavnými príznakmi koronavírusovej infekcie vysoká teplota, nepretržitý kašeľ a strata alebo zmena čuchu a chuti. V prípade pacientov, ktorí sa nakazili po úplnom očkovaní, však boli ich symptómy miernejšie a sťažovali sa najmä na bolesť hlavy, nádchu, kýchanie a bolesť hrdla.

„Zaznamenali sme, že podobné príznaky nahlasovali cez aplikáciu zaočkovaní, ale aj nezaočkovaní pacienti. Menej príznakov však nahlasovali počas kratšieho obdobia tí, ktorí boli zaočkovaní a mali aj mierny priebeh ochorenia a rýchlejšie sa zotavovali,“ uvádza sa v štúdii „Všimli sme si aj to, že pacienti, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 po úplnom zaočkovaní, častejšie uvádzali, že kýchajú v porovnaní s nezaočkovanými.“

Ste plne zaočkovaní? Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori preto odporúčajú, že ak si niekto všimol, že v poslednom období častejšie kýcha, mal by sa dať preventívne otestovať. V štúdii sa tiež uvádza, že COVID pacienti nakazení vírusom SARS COV-2 po prvom očkovaní sa sťažovali na rovnaké štyri príznaky a pretrvávajúci kašeľ.

Viac o téme: OčkovaniePríznakyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu