Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto je podľa expertov suverénne najznečistenejší OBJEKT vo vašej domácnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEWCASTLE - So začiatkom pandémie prišlo aj uvedomenie, koľko mikróbov na nás číha v práci, obchode či domácnosti. Možno vás prekvapí, že na prvý pohľad čisté predmety sú mnohonásobne špinavšie ako toaletná doska. To je dôvod, prečo by ste tieto štyri veci mali dezinfikovať oveľa častejšie.

Aj keď patrí utieranie povrchov v domácnosti k bežnej aktivite, s príchodom pandémie tomu pravdepodobne venujete ešte väčšiu pozornosť. Existuje však celé množstvo predmetov, na ktorých sa usádzajú choroboplodné zárodky a možno vám to nikdy ani nenapadlo. Britský maloobchodný predajca Tap Warehouse pracoval s Amandou Jonesovou z Northumbria University na štúdii, ktorej cieľom bolo určiť najšpinavejšie predmety v priemernej domácnosti. Vedci vykonali výter z tridsiatich predmetov, ktoré sa bežne vyskytujú v domácnostiach, a následne umožnili baktériám rásť po dobu piatich dní. 

CHYBY, ktoré robíte pri upratovaní určite aj vy: Môžete z nich ochorieť!

Klávesnica je suverénne najhoršia

Ukázalo sa, že vôbec najšpinavším predmetom je počítačová, resp. notebooková klávesnica. Zaujímavé je, že bakteriálny rast bol výraznejší u klávesníc patriacim mladším párom v porovnaní so staršími rodinami. Podľa zistení sú choroboplodné zárodky nájdené na klávesnici vášho počítača alebo notebooku stafylokoky, streptokoky a niektoré baktérie prenášané vzduchom, napríklad mikrokoky. Môžu viesť k čomukoľvek, od relatívne nezhubných kožných infekcií a škrabania hrdla až po vážnejšie ochorenia, ako je zápal pľúc či mozgových blán.

Toto je podľa expertov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Výskum však odhalil aj iné špinavé predmety, ktoré by ste mali čistiť, prípadne dezinfikovať na dennej báze.

Diaľkové ovládanie televízora

Ovládačka, ktorá je opakovane používaná počas celého dňa viacerými ľuďmi, je obzvlášť náchylná na prenos baktérií. Ak jete pri sledovaní televízie, rýchlosť prenosu sa ešte zvyšuje. Jonesová tvrdí, že pravdepodobne sa na ovládaní usádzajú stafylokoky a streptokoky. Aby ste ovládanie dostatočne vyčistili a zároveň ho nepoškodili, je dobré používať špeciálne prostriedky na čistenie elektroniky.

Toto je podľa expertov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Mobilný telefón

Z podobných dôvodov ako diaľkový ovládač je váš tiež telefón zdrojom vysokej úrovne kontaminantov. Choroboplodné zárodky sa naviac prostredníctvom mobilu dostávajú do blízkosti vašich úst a nosa. Teplé prostredie, ako napríklad vrecko na nohaviciach, týmto zárodkom len prospieva.

Telefón so zobrazenou webovou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Kúpeľňové a kuchynské batérie

Vďaka teplu a vlhkosti v kúpeľni je toto miesto perfektnou živnou pôdou pre baktérie. Prítomnosť toalety v miestnosti tento problém ešte zhoršuje. Ľudia sa okrem toho pred umývaním rúk dotýkajú splachovacieho kohútika. Výsledkom je, že kúpeľňové batérie sú patria k najviac kontaminovaným oblastiam v domácnosti. "Zároveň ide o prostredie, ktoré prospieva baktériám ako E. coli či iným druhom fekálnych baktérií spolu s kvasinkami a plesňami. Aj keď nie sú potrebné abrazívne čistiace prostriedky, ideálne je tieto povrchy denne čistiť teplou mydlovou vodou," odporúča Jonesová. Podobné je to aj s kuchynskou batériou. Tá obsahuje rovnaké kožné baktérie a tiež kontaminanty zo surových potravín, napríklad rôzne druhy bacilov a E.coli. Z tohto dôvodu by aj kuchynský kohútik mali najmenej raz denne umyť teplou mydlovou vodou. 

Čistučká batéria vyvolá dojem
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Detské hračky

Nie je asi prekvapením, že na detských hračkách sa tiež ukrýva veľké množstvo baktérií. Podľa odborníkov by sa mala väčšina hračiek čistiť aspoň raz za týždeň, ak sa s nimi vaše dieťa hrá denne. Ak je choré, je najlepšie ich pravidelne čistiť až do doby, kým sa nezotaví.

Viac o téme: BaktérieDomácnosťHygiena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu