Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Česku zúria streptokokové infekcie: Pribúdajú hospitalizácie, ale aj úmrtia, vrátane detí

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Na klinike detskej anestéziológie a resuscitácie Fakultnej nemocnice v Brne liečili už štyri deti vo veľmi ťažkom stave, ktorý vyvolal súbeh rôznych ochorení. Išlo o napadnutie imunitného systému streptokokom, vírusmi chrípky a dokonca aj covidu.

Zvýšené množstvo streptokokových chorôb, ktoré prevyšujú tie známe ako angína či šarlach, je spôsobených streptokokmi skupiny A (Streptococcus pyogenes) a prekvapili aj lekárov, informuje český idnes.cz. Hlásia zvýšenú agresiu a odolnosť tohto špecifického druhu. „Prekvapila nás nevídaná agresia tejto baktérie,“ hovorí Hana Roháčová, primárka Kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice Bulovka v Prahe. Na tento fakt upozornili už lekári vlani v USA, ale aj v Británii. Zatiaľ nevedia, či je za vyššou agresiou genetická mutácia baktérie alebo je to niečo iné.

Heger dá preveriť vyhodnotenie výzvy z plánu obnovy na obnovu nemocníc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

S prvým pacientom, sa primárka Roháčová stretla vlani v decembri. Išlo o malé dieťa s horúčkou a začervenanou kožou s neohraničeným hnisavým zápalom mäkkých tkanív na končatinách. „Zápal spôsobil pyogénny streptokok. Antibiotiká, ktoré na to nasadzujeme, síce zaberali, ale ich účinok bol oneskorený a znížený. Ukázalo sa, že baktéria je agresívnejšia než obvykle, preto sme museli zvoliť aj agresívnejšiu liečbu, teda kombináciu viacerých antibiotík, aby sa dieťa uzdravilo,“ opísala prípad primárka Roháčová.

Od decembra liečili na ich klinike už štyri také deti vrátane dospelej ženy, u ktorej tento druh streptokoka spôsobil ťažký zápal mozgových blán. Deti ochorenie zvládli, žena žiaľ nie.  Z Brna hlásia dva prípady úmrtia dvoch mladších školákov. „Infekčné ochorenie štyroch detských pacientov malo neobvykle agresívny priebeh. Bohužiaľ dve deti sa nám ani napriek okamžitej, mimoriadne intenzívnej a extenzívnej terapii nepodarilo zachrániť. Ďalšie dve deti sme vyliečili, ale jedno bude mať bohužiaľ trvalé následky,“ povedal prednosta brnenskej kliniky Petr Štourač.

Pretože streptokokové infekcie sa v Česku nesledujú, presný počet úmrtí nie je známy. Štátny zdravotný ústav však eviduje aspoň vzorky nakazených pacientov. Z tých vyplynulo, že zatiaľ čo v predošlých rokoch zomrelo na ťažkú infekciu maximálne 7 ľudí ročne, minulý rok to bolo 20 a tento rok v januári už 5 úmrtí.

Odborníci a lekári však upozorňujú, že nie je dôvod na paniku. Dôležitá je okrem liečby aj rekonvalescencia. Deťom sa ochorenie vracia krátko po preliečení a návrate do školského kolektívu. Vyzývajú preto najmä rodičov, aby nezapájali deti hneď do športových aktivít a iných kolektívov a dali prednosť dlhšiemu preliečeniu.
 

Viac o téme: AngínaStreptokokŠarlachStreptokok AOslabený imunitný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu