Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Expert hovorí o REVOLÚCII: Čoskoro si podľa neho budeme posielať aj vône či pachy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

REHOVOT - Telefóny existujú v tej či onej podobe viac ako sto rokov. Príchod videohovorov značne uľahčuje komunikáciu nielen v súčasnej pandemickej dobe. Stále ale nie je možné posielať vône či pachy. Izraelský profesor neurobiológie však vytvoril "pachovú mapu", ktorá dokáže preniesť akýkoľvek pach. Podľa jeho slov ide o revolúciu.

Zoom, Microsoft Teams či Google Meet sa stali užitočnými pomocníkmi, ktorí nahrádzajú osobný kontakt. Dokážete cez ne preniesť slovo aj obraz. Čo ale zatiaľ nie je možné, je prenos pachov. Na tom pracuje izraelský profesor neurobiológie z Weizmannovho inštitútu v strednom Izraeli Noam Sobel.

Vedci analyzovali listy geniálneho Vincenta van Gogha: Zrejme odhalili príčinu jeho psychických problémov

Vytvoril takzvanú "pachovú mapu", ktorá mu umožňuje znovu vytvoriť akýkoľvek zápach iba z niekoľkých základných stavebných prvkov. Hovorí, že schopnosť zaznamenávať a prenášať pachy spôsobí revolúciu vo všetkom, od televízie až po jedálne lístky. Pri pozeraní relácie o záhradkárčení tak budú mať diváci možnosť zacítiť vôňu ruží z ďalekých krajín.

Expert hovorí o REVOLÚCII:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Verím, že nás delí iba pár rokov od tele-vône – telefónov, ktoré presne zaznamenávajú a znovu vytvárajú vône,“ uviedol Sobel. Dodal, že táto technológia funguje už v súčasnosti. „Už sme ukázali, že to vieme pomocou parfumu, pretože sme vyrobili počítačovo generovaný zápach, ktorý voňal presne ako ruža, iba kombináciou molekúl,“ priblížil.

Jeho tím vypracoval základný "pachový jazyk", ktorý im umožňuje vytvoriť akýkoľvek zápach. „Môžeme ho reprodukovať a prenášať, ako dnes prenášame obraz a zvuk na rôznych zariadeniach,“ prehlásil Sobel. Experti pracujú s 200 rôznymi molekulami, ktoré môžu miešať a vytvárať prakticky akýkoľvek zápach alebo vôňu.

Viac o téme: MapaTechnológiaPachPrenos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu