Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Lekár z JIS-ky bežal desiatky kilometrov s rúškom: Vďaka tomu zistil extrémne dôležitú vec

Tom dokázal, že nosenie ochranného rúška neblokuje prísun kyslíka do pľúc Zobraziť galériu (2)
Tom dokázal, že nosenie ochranného rúška neblokuje prísun kyslíka do pľúc (Zdroj: Twitter/@LawtonTri)

BRADFORD - Lekár z anglického grófstva West Yorkshire svojím rozhodnutím behať s rúškom na tvári zabil dve muchy jednou ranou. Nielenže dokázal, že prekrytie horných dýchacích ciest neblokuje prísun kyslíka do pľúc, ale zároveň vyzbieral peniaze na charitu. Teraz apeluje na ľudí, aby nepodliehali rôznym dezinformáciám a chránili sa. Sám totiž najlepšie vie, čo dokáže urobiť s organizmom nový koronavírus, pretože pracuje na jednotke intenzívnej starostlivosti a u infikovaných pacientov už videl všeličo.

Pracujete v čase koronavírusu z domu? Tento 30-minútový TRÉNING vás dostane späť do formy

Tom Lawton bežal 35 kilometrov do práce a späť s rúškom na tvári a vďaka tomuto výkonu do týchto chvíľ vyzbieral na charitu takmer 3400 libier (3730 eur). „Súčasná pandémia priviedla viacerých do zúfalej situácie. Sledoval som správy, kde hovorili o deťoch, ktoré nemajú ani dostatok jedla. Tak som si povedal, že s tým niečo urobím,“ hovorí. Svojím výkonom však zároveň dokázal, že nosenie rúška neznižuje prísun kyslíka a nie je zdraviu škodlivé. „Pri práci na jednotke intenzívnej starostlivosti som videl to najhoršie, čo tento vírus dokáže a to aj s mladými ľuďmi vo veku od 20 do 30 rokov,“ uviedol lekár v rozhovore pre denník Yorkshire Evening Post. 

Úspech podľa neho zaručí kombinácia viacerých faktorov vytvorených z jednotlivých opatrení, ktoré treba dodržiavať. „Jedným z tých najjednoduchších spôsobov riešenia je nosenie rúšok,“ hovorí Lawton, pričom priznáva, že on sám je veľmi naštvaný, keď sa v tejto súvislosti stretáva s viacerými dezinformáciami. „Rozčuľuje ma, keď počujem zavádzajúce informácie o hladinách kyslíka, ktoré dokážu odradiť ľudí od používania ochrany tváre,“ krúti hlavou.  

Tom preto na trať vyrazil aj s meračom kyslíka, ktorý mu nameral 98-percentnú hladinu v celom objeme. Takéto množstvo by podľa neho stačilo aj pre desať ľudí. Po svojom výkone nezabudol poďakovať všetkým, ktorí podporili jeho nápad a prispeli na charitu.

Viac o téme: RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu