Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Filipínsky prezident ľuďom radí, aby si rúška dezinfikovali benzínom

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte (Zdroj: SITA/Robinson Ninal Jr./Malacanang Presidential Photographers Division via AP)

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte obyvateľom Filipín v piatok odporučil, aby si ochranné rúška na tvár dezinfikovali benzínom. Zdôraznil pritom, že nejde o žart, informovala agentúra Reuters.

"Choďte na čerpaciu stanicu a použite niekoľko kvapiek (benzínu), je to dezinfekcia," vyhlásil Duterte v piatkovom televíznom prejave a zdôraznil, že to myslí vážne. Duterte prišiel s podobným výrokom už minulý týždeň. Ľuďom poradil, aby na dezinfekciu rúšok použili benzín, ak nemajú k dispozícii čistiace prostriedky. Jeho hovorca však vtedy verejnosti odkázal, že prezident len vtipkoval.

Zdravotnícki odborníci ľuďom odporučili, aby sa takýmito Duterteho radami neriadili. "Benzín nemôžete použiť na dezinfekciu. Jeho vdýchnutie môže spôsobiť ujmu (na zdraví) a môže viesť k ďalším problémom, ako napríklad k respiračným ochoreniam," varoval predseda filipínskej lekárskej komory José Santiago.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Na čistenie látkových rúšok odporúčajú odborníci použiť mydlo a vodu a 70-percentný etyl alebo izopropylalkohol, pripomenula Reuters. Nosenie rúšok je na Filipínach povinné od marca. V krajine zaznamenali už vyše 93.300 prípadov nákazy vrátane viac než 2000 úmrtí. V piatok z tejto krajiny v juhovýchodnej Ázii hlásili už druhý deň za sebou najvyšší prírastok infikovaných (4063).

Viac o téme: RúškaDezinfekciaFilipínyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu