Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Babišov kabinet pod narastajúcim tlakom: Demonštrácia za povolenie hromadných akcií

Predseda vlády ČR Andrej Babiš
Predseda vlády ČR Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Českí hudobníci sa zišli v pondelok na Staromestskom námestí v Prahe, aby vyjadrili nesúhlas s krokmi vlády, ktoré počas pandémie nového koronavírusu postihli hudobný priemysel. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Účastníci protestu Za živou hudbu! žiadali stanovenie jasných pravidiel na obdobie do konca roku, uvoľnenie opatrení a okamžité umožnenie konania udalostí s účasťou viac ako 1000 ľudí. Od septembra žiadajú povolenie akcií s účasťou minimálne 5000 ľudí. V súčasnosti sa v ČR môžu konať verejné udalosti s účasťou maximálne 500 ľudí a na udalostiach s účasťou viac ako 100 ľudí je povinné nosenie rúšok.

Organizátori pondelňajšieho zhromaždenia napísali list premiérovi Andrejovi Babišovi, v ktorom mu podľa Noviniek vyčítajú, že z dôvodu opatrení proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 prišli ako prví o prácu. Takisto vyjadrujú nespokojnosť s nejasnými informáciami o tom, odkedy bude možné organizovať väčšie hudobné udalosti a za akých podmienok.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Vláda obmedzila našu slobodu podnikania i možnosť pracovať a nemá sa k tomu, aby situáciu riešila," uvádza sa v liste. Aktivity muzikantov podľa ich vyjadrení "prebiehajú len na 15 percent, nekonajú sa festivaly, koncerty, hudobníci majú zrušené vystúpenia, nevyrábajú sa hudobné nástroje a technické firmy nemajú prácu".

Na Staromestské námestie mal podľa Noviniek prísť i český minister kultúry Lubomír Zaorálek. Jeho účasť potvrdili používatelia na sociálnej sieti Twitter. "Beriem veľmi vážne, že sú tu tisíce ľudí, ktorým ide o tom, aby mohli robiť svoju prácu," povedal minister po príchode na rokovanie vlády. Niektoré požiadavky sú však podľa jeho slov nereálne, napríklad povolenie akcií s účasťou do 5000 osôb na jeseň.

Viac o téme: VládaProtestČeskoHudobníciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu