Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Experti zaradili na zoznam ďalších šesť oficiálnych príznakov nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pridalo na oficiálny zoznam príznakov nákazy koronavírusom ďalších šesť symptómov. O niektorých odborníci špekulovali už dlhšie, ďalšie sú, naopak, úplne nové.

Zimnica, triaška, bolesť svalov, bolesť hlavy, bolesť hrdla a strata chuti, resp. čuchu - týchto šesť príznakov zaradila americká organizácia na zoznam tých najnovších. Už skôr naň pribudli napríklad horúčka, kašeľ či dýchavičnosť. 

Ďalší nečakaný príznak KORONAVÍRUSU: Objavili ho v telách obetí pri pitve

Infikovaní ľudia môžu pociťovať zdravotné ťažkosti rôzneho charakteru - od miernych symptómov až po ťažký priebeh ochorenia. Príznaky sa väčšinou objavia v rozmedzí dvoch až štrnástich dní odvtedy, ako bola osoba vystavená vírusu. Najviac infekčná je pár dní predtým, než sa u nej objavia príznaky. 

KORONAVÍRUS Experti zaradili na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

O koronavíruse toho odborníci ešte nevedia veľa, každým dňom pribúdajú nové a nové informácie. CDC odporúča vyhľadať lekársku pomoc okamžite po tom, ako sa u niekoho objavia dýchacie ťažkosti, neustupujúca bolesť alebo tlak na hrudníku, namodralé pery či tvár, prípadne zmätočné správanie. Objavili sa aj prípady, kedy infikovaný človek trpel tráviacimi ťažkosťami, ako napríklad hnačkou, alebo sa mu na chodidlách vytvorili fialovkasté lézie.

Viacerí lekári zaznamenali, že koronavírus môže byť spúšťačom náhlej mŕtvice u ľudí vo veku 30 až 50 rokov ako dôsledok vytvárania krvných zrazenín. "Zdá sa, že vírus spôsobuje väčšie zrážanie krvi vo veľkých artériách, čo v niektorých prípadoch vedie k ťažkej mozgovej príhode. Väčšina týchto pacientov pritom v minulosti nemala žiadne takéto zdravotné problémy a trpela len miernymi príznakmi nákazy koronavírusom," uviedol neurochirurg z newyorskej nemocnice Mount Sinai Hospital Thomas Oxley. 

Viac o téme: PríznakKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu