Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Luxembursko plánuje otestovať na COVID-19 všetkých obyvateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photos/Thanassis Stavrakis)

LUXEMBURG - Luxembursko predstavilo v utorok ambiciózny plán, ktorého cieľom je za jeden mesiac otestovať na prítomnosť nového koronavírusu celú populáciu krajiny a zabrániť tak druhej vlne šírenia nákazy. Informoval o tom francúzskojazyčný portál L'Essential.

Vláda v Luxembursku plánuje s testovaním obyvateľstva začať 19. mája. Denne je možné vykonať 20.000 testov na 17 odberných miestach, uviedol tamojší minister školstva a výskumu Claude Meisch. "Viac testovania znamená aj trochu viac slobody," povedal vzhľadom na celosvetovo unikátny projekt. "Tým, že sa necháme všetci otestovať, všetci sa aj navzájom chránime," dodal. Testom sa majú podrobiť aj žiaci, ktorí od 4. mája postupne začnú opäť chodiť do škôl.

Plán ukončenia zavedených opatrení predstavil Meisch na on-line tlačovej konferencii spoločne s ministerkou zdravotníctva Paulette Lenertovou a riaditeľom Luxemburského zdravotníckeho inštitútu Ulfom Nehrbassom. Lenertová upozornila, že hoci má prírastok nových nakazených klesajúcu tendenciu a situácia sa pozitívne vyvíja aj na jednotkách intenzívnej starostlivosti, vírus je "ešte stále tu". V rámci pomalého a postupného uvoľňovania opatrení je podľa nej naďalej dôležité zamedziť šíreniu vírusu, čo najviac testovať a venovať sa rozsiahlemu výskumu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Profesor Nehrbass zdôraznil, že aby sa podarilo zabrániť ďalšej vlne nákazy, je veľmi dôležitý počet "asymptomatických pozitívnych pacientov", ktorý bude možné zistiť na základe celoštátneho testovania. V Luxembursku, kde žije približne 600.000 ľudí, bolo doteraz zistených 3729 prípadov nákazy a 88 úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 3123 pacientov.

Viac o téme: TestovanieObyvateliaLuxembursko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu