Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Expert predpovedá vývoj v Európe: Pripravte sa na recesiu a v druhom polroku na TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Negatívne hospodárske dôsledky koronavírusu stiahnu európsku ekonomiku do recesie, v druhom polroku by sa však mal hrubý domáci produkt (HDP) vrátiť k rastu. V rozhovore so španielskou televíziou La Sexta to povedal viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos.

"Domnievam sa, že prvý polrok to bude veľmi zlé. Európa vstúpi do recesie," povedal de Guindos. "Verím ale, že v druhom polroku uvidíme rast," dodal. Vyhlásil tiež, že ECB urobí všetko potrebné v boji proti ekonomickým dopadom koronavírusu, a poukázal na potrebu zabrániť v Európe dlhovej kríze. 

KORONAVÍRUS Expert predpovedá vývoj
Zobraziť galériu (2)

Recesia sa zvyčajne definuje ako dva štvrťroky poklesu ekonomiky za sebou. ECB už v reakcii na koronavírusovú krízu ohlásila sériu stimulačných opatrení vrátane rozsiahlych nákupov dlhopisov a ponuky mimoriadne lacných úverov pre komerčné banky. Snaží sa tak udržať náklady podnikov i vlád na pôžičky na nízkej úrovni. Člen Rady guvernérov ECB Ignazio Visco dnes vyhlásil, že doterajšie kroky centrálnej banky sú zatiaľ dostatočné. Dodal však, že v prípade potreby je ECB pripravená podniknúť ďalšie opatrenia, vrátane rozšírenia nákupov dlhopisov. 

Miliardár varuje svet: O pár mesiacov hrozí ekonomický kolaps, tieto firmy podľa neho neprežijú

Európska komisia minulý týždeň predpovedala, že ekonomika Európskej únie v tomto roku kvôli koronavírusu pravdepodobne klesne zhruba o percento. Ešte minulý mesiac pritom očakávala nárast o 1,4 percenta. Vlani rast ekonomiky EÚ spomalil na 1,5 z predvlaňajšieho 2,1 percenta.
 

Viac o téme: EkonomikaRecesiaHDPKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu