Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Oslavujú víťazstvo! Taliansky pacient číslo jeden sa vyliečil, nákaza mu však zasadila bolestivú ranu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Taliansko síce stále bojuje s náporom pandémie spôsobenej novým typom koronavírusu, ale okrem znižujúceho sa počtu nových ochorení prišla nedávno aj jedna ďalšia dobrá správa – prvý pacient, ktorému bola vo februári diagnostikovaná choroba COVID-19, sa po mesiaci v nemocnici vrátil domov. Talianske médiá informovali, že 38-ročný manažér Mattia v pondelok opustil nemocnicu v meste Pavia, v ktorej týždne ležal v kritickom stave, a stihol sa tak vrátiť k manželke, ktorá mu každým dňom porodí prvorodenú dcéru.

Celé Taliansko pozná muža z mesta Codogno ako "pacienta číslo jeden", pretože správa z 20. februára o tom, že mal pozitívny test na koronavírus, vtedy všetkými otriasla. Predtým sa v Taliansku koronavírus objavil len u dvoch čínskych turistov, u manažéra koncernu Unilever a zarytého športovca Mattiu sa však nikdy nepodarilo s určitosťou zistiť, ako a od koho sa nakazil. Práve v jeho domovskom meste sa potom začala infekcia nekontrolovateľne šíriť a dovedna už kvôli nej zomrelo v Taliansku vyše 6000 ľudí.

Čítajte aj: Lekári odhalili výrazný príznak nákazy koronavírusom: Ak ho máte, okamžite sa izolujte

Mattia sa podľa všetkého nakazil v nemocnici v meste Codogno, kam šiel so svojou ženou, ktorá vtedy bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. Doma sa potom začal stretávať s príznakmi virózy, lekár ho ale pri návšteve odkázal na domáce liečenie. Keď sa začali ťažkosti s dýchaním zhoršovať, išiel opäť do nemocnice, kde napadlo anestéziologičku Annalisu Malaraovú urobiť test na koronavírus. Neprepočuli totiž Mattiovu manželku, ktorá spomenula, že jej muž nedávno večeral s kolegom, ktorý sa vrátil z Číny. Test vyšiel pozitívne, u kolegu sa nakoniec ukázalo, že bol zdravý.

KORONAVÍRUS Oslavujú víťazstvo! Taliansky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Hoci prvý taliansky pacient je inak zdravý mladý muž, ktorý hrá futbal a behá maratóny, mala u neho choroba COVID-19 veľmi vážny priebeh. Musel byť prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti v meste Pavia a podľa lekárov bol jeho stav kritický. Nakazila sa od neho navyše jeho manželka, rodičia, spoluhráč z futbalového tímu, známi aj lekári a sestry, ktorí sa o neho v meste Codogno starali. Mattiov 62-ročný otec kvôli nákaze zomrel.

„Už niekoľko dní som v kontakte s vonkajším svetom a môžem konečne robiť tú najjednoduchšiu a najkrajšiu vec, čo existuje: dýchať,“ povedal Mattia novinárom. Ľudí potom dôrazne vyzval, aby dodržiavali všetky karanténne opatrenia, pretože napriek nepohodliu, ktoré prinášajú, sú podľa neho absolútne nevyhnutné. „Ja som mal šťastie, pretože o mňa bolo postarané. Môže sa ale stať, že už čoskoro nebude dosť lekárov, sestier a prístrojov,“ varoval.

Podľa primára infekčného oddelenia z nemocnice San Matteo Raffaela Bruna sa môže Mattia bez následkov vrátiť do bežného života. „Mattia k nám bol prevezený vo veľmi vážnom stave. Našťastie je to ale mladý muž, športovec, ktorý nemá žiadne ďalšie ochorenia. Z ľudského hľadiska som sa vďaka tomuto prípadu naučil niečo dôležité: viesť normálny život je privilégium,“ povedal lekár.

 

Viac o téme: TalianskoPacientCOVID-19KoronavírusUzdravenieNálaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu