Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Miliardár varuje svet: O pár mesiacov hrozí ekonomický kolaps, tieto firmy podľa neho neprežijú

Hamish Douglass Zobraziť galériu (3)
Hamish Douglass (Zdroj: Youtube/Livewire Markets)

SYDNEY - V súvislosti so šíriacou sa nákazou, ktorá ovplyvnila všetky oblasti nášho života, prenikajú na verejnosť aj prognózy týkajúce sa vývinu svetovej ekonomiky v najbližších mesiacoch. Žiadna z nich nesrší prílišným optimizmom a v podobnom duchu sformuloval svoju verziu aj austrálsky miliardár Hamish Douglass.

Prečítajte si aj: Experti radia, ako minimalizovať riziko nákazy koronavírusom: Tieto predmety doma okamžite dezinfikujte!

Prognózy ekonómov súvisiace s momentálnou situáciou nie sú veľmi potešiteľné. S tou svojou prichádza aj miliardár Hamish Douglass. Šéf predstavenstva a investičný riaditeľ spoločnosti Magellan Financial Group, ktorá sa zaoberá správou investičných fondov, varuje pred "takmer úplným odstavením" svetovej ekonomiky v priebehu nasledujúcich dvoch až šiestich mesiacov. Globálna ekonomika sa podľa neho počas ďalšieho polroka takmer úplne zastaví. Finančník prirovnal koronavírus k rýchlo plynúcemu ničivému prameňu. Predpokladá, že v tomto čase dôjde k takmer úplnému kolapsu mnohých podnikov. "Zničujúce to bude pravdepodobne najmä pre malé spoločnosti a pre podniky, ktoré majú vysoké fixné náklady. Zachrániť by ich mohli iba vlády, pretože potenciálne finančné a sociálne dôsledky budú veľmi znepokojivé," vyhlásil.

Miliardár varuje svet: O
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Rask Australia)

Douglass ďalej uviedol, že akékoľvek oživenie bude závisieť od rozsahu, včasnosti a efektívnosti činnosti vlád a centrálnej banky, ktoré by sa mali snažiť udržať ľudí v práci v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch. "Výsledky siahajú od zotavenia v tvare V alebo U, predĺženej a hlbokej recesie a na pesimistickom konci stupnice až po depresiu," opísal situáciu. Pravdepodobná veľkosť fiškálnej reakcie potrebnej na odvrátenie najhorších výsledkov je podľa miliardára bezprecedentná a potenciálne by mohla predstavovať 20 až 30 percent HDP. Obáva sa však, že niektoré krajiny a najmä rozvíjajúce sa trhy nebudú schopné reagovať s dostatočnou silou. 

Miliardár varuje svet: O
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Austrálčan však svojich krajanov potešil, pretože podľa neho je jeho domovina "v silnej pozícii, aby dokázala reagovať na túto krízu". Ekonóm dúfa, že politici a centrálne banky budú konať včas a s dostatočnou silou, aby zabránili ničivému hospodárskemu kolapsu.

Viac o téme: MiliardárEkonomická krízaKoronavírusCOVID-19Hamish Douglass
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu