Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci majú šesť rád na lepší a efektívnejší spánok, prvá vás nadchne, nad štvrtou zaplačete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD - Menej ako sedemhodinový nočný spánok so sebou prináša riziko predčasného úmrtia, varuje oxfordský profesor. Väčšina populácie trpí "spánkovou krízou", a preto nedokáže spať dlhšie ako šesť a pol hodiny. Podľa profesora je spánok rovnako dôležitý ako strava či cvičenie.

Profesor Colin Epsie z Oxfordskej univerzity uviedol, že „riziko úmrtnosti je vyššie u ľudí, ktorí spia kratšie“. V súčasnej dobe len málokto dodržiava zdravý spánkový režim. „Spánok je rovnako dôležitý ako strava alebo cvičenie, je dokonca súčasťou programu verejného zdravotníctva,“ povedal Epsie.

Odborníčka na spánok, Sophie Bostocková, prezradila, že sedem hodín spánku je „minimom“ pre dospelých ľudí, pričom mnohí potrebujú oveľa viac spánku na to, aby mohli efektívne fungovať. Podľa jej slov ku skutočnému problému dochádza, keď sa nedostatok spánku nahromadí.

Vtedy nastane jav zvaný spánkový dlh. „Ako spoločnosť máme so spánkom skutočne veľký problém,“ skonštatovala Bostocková. Je tiež dôležité vedieť, ako aj z krátkeho spánku vyťažiť maximum. Prinášame pár tipov na lepší a efektívnejší spánok.

Vedci majú šesť rád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Spite nahí

Takto si zabezpečíte hlboký spánok počas celej noci, pretože vaša telesná teplota bude stabilná. Keď je telo v pokoji, vylúči sa spánkový hormón melatonín, ktorý podporuje zdravý spánok. Spanie bez pyžama vám ušetrí stres s neustálym prikrývaním a odkrývaním sa.

2. Vytvorte si rutinu

Je oveľa ťažšie zobudiť sa vyspatí v prípade, že chodievate spať v rôznych časoch. Myslite na spánok ako na rituál. Stanovte si preto jednotný čas, kedy si ľahnete do postele. Pomôcť vám môžu rôzne meditačné prípravky s obsahom levandule, ktoré vás príjemne upokoja a napokon uspia.

Vedci majú šesť rád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Obmedzte kofeín

Bostocková tvrdí, že kofeín „je v modernej spoločnosti jednou z najhorších hrozieb pre spánok“. Ak počas dňa vypijete viac káv či čajov, je pravdepodobné, že váš spánok bude ľahký a prerušovaný. Kofeín je vhodný len ráno, maximálne do jedenástej hodiny. Poobede je lepšie sa mu vyhýbať.

4. Vyhoďte technológie zo spálne

Každý o tom vie, ale len málokto to skutočne urobí. Reč je telefónoch či notebookoch, ktoré často nabádajú k neskorému sledovaniu seriálov. Svetlo, ktoré tieto technológie vyžarujú, má veľký vplyv na spánok. Je preto lepšie investovať peniaze do klasického budíka a nenechať sa rušiť mobilmi.

Vedci majú šesť rád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Vyhnite sa liekom na spanie

Znie to síce lákavo, no je lepšie sa tejto alternatíve vyhnúť. Čím viac si zvyknete na lieky na spanie, tým ťažšie zaspíte prirodzenou cestou. V extrémnych prípadoch dochádza k závislostiam na liekoch. Účinnejšie sú prírodné relaxačné oleje, ktoré vám navyše krásne rozvoňajú spálňu.


Čítajte aj: Muži, chodievate spať pred pol jedenástou večer? Robíte dobre, nečakane to vplýva na túto vec


6. Večerajte skôr

Pokiaľ pracujete dlho do večera, je naozaj ťažké skonzumovať posledné jedlo v „rozumnom čase“. Napriek tomu je lepšie, keď si dáte večeru skôr. Neskoré večeranie „zobúdza“ tráviaci systém, ktorý musí pracovať na plné obrátky, zatiaľ čo vy sa snažíte spať.

Viac o téme: SpánokZdravieSpánkový deficit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu