Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRIZNANIE astronautov po 50 rokoch od pristátia na Mesiaci: Zem bola v ohrození, spravili sme chybu!

Aldrin počas pobytu na Mesiaci Zobraziť galériu (3)
Aldrin počas pobytu na Mesiaci (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Astronauti odhalili, že chyba, ku ktorej došlo počas pristátia Apolla 11 na Mesiaci, mohla ľahko zapríčiniť prenos lunárnych baktérií z vesmíru na planétu Zem. Stalo sa tak aj napriek tomu, že sa pred päťdesiatimi rokmi NASA veľmi snažila o to, aby sa na Zem nedostali žiadne zárodky.

Keď traja astronauti v júli 1969 odleteli na Mesiac a vrátili sa späť na Zem, NASA tvrdo pracovala na tom, aby z mesačného povrchu nepriniesli späť nijaké choroboplodné zárodky. Členovia posádky po pristátí dokonca skončili v karanténe až dovtedy, kým si vedci neboli istí tým, že nekontaminujú tunajšie prostredie. 

PRIZNANIE astronautov po 50
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

V najnovšom dokumente Chasing the Moon (Naháňanie Mesiaca), ktorý nakrútil americký verejnoprávny vysielateľ PBS, však dvaja z astronautov, ktorí sú stále nažive, priznali, že plán na ochranu našej planéty mohol ľahko zlyhať a vesmírne baktérie mohli preniknúť do našej atmosféry.

NASA nepočítala s tým, že na Mesiaci by mohlo existovať niečo živé, čo by sa dalo preniesť na planétu Zem. Aj napriek tomu však vykonala potrebné opatrenia, ktoré by tomu v prípade potreby zabránili. Lenže sa pri tom nerátalo s jednou vecou. Michael Collins zostal v riadiacom module, zatiaľ čo zvyšní členovia posádky - Neil Armstrong a Buzz Aldrin - stúpali po Mesiaci a zachytávali na seba lunárne baktérie a zárodky. "Predpokladajme, že na Mesiaci boli nejaké zárodky. Keď sme sa vracali, riadiaci modul musel byť plný zárodkov. Pristáli sme a čo sme urobili ako prvé? Otvorili poklop," vysvetľuje Collins. 

PRIZNANIE astronautov po 50
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Kvôli tomuto omylu zlyhali protiopatrenia vesmírnej agentúry. Aldrin uviedol, že všetkých troch astronautov po pristátí v Tichom oceáne dezinfikovali v člne pristavenom vedľa vesmírnej lode. Povedal, že ho záchranári vydezinfikovali handrou, ktorú následne odhodili do vody. "Všetky tieto baktérie skončili na dne oceána. Zaujímalo by ma, či prežili," dodal Buzz. 

Viac o téme: Pristátie na mesiaciAstronautiNASAApollo 11
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu