Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Optická ilúzia, ktorá vám zamotá hlavu: Pozrite sa na diamant, čo vidíte?

(Zdroj: Twitter/Arthur Shapiro)

WASHINGTON - Vedci z Americkej univerzity vo Washingtone zverejnili optickú ilúziu, ktorá doslova manipuluje ľudský mozog. Zdá sa, že stacionárny diamant sa v ilúzii pohybuje do rôznych smerov. Autori prezradili, v čom spočíva záhadný trik.

Séria blikajúcich hrán a dobre načasovaného osvetlenia v mozgu spôsobuje dojem, že diamant sa pohybuje hore, dole, doľava a doprava. Napriek tomu sa však nehýbe. Výskumníci Oliver Flynn a Arthur Shapiro z Americkej univerzity túto ilúziu nazvali "Perpetual Diamond" (Večný diamant). 

"Smer pohybu je určený relatívnymi moduláciami jasu medzi okrajovými pásmi a pozadím," vysvetlili autori ilúzie. Efekt je vytvorený blikajúcim osvetlením diamantu a pozadia, ktoré klame mozog v spôsobe, akým spracováva informácie. Rôzne stimuly z optickej ilúzie mozog totiž prijíma odlišne. Štvorec za diamantom je rozdelený na štyri časti. Diamant bliká vo chvíli, keď zabliká aj príslušný kvadrant. Existuje niekoľko variácií tohto hlavolamu, v každom putuje diamant iným smerom.

Viac o téme: DiamantOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu