Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štúdia priniesla nechutné zistenie: Ľudia každý týždeň nevedomky zjedia tento hnus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SYDNEY - Človek za týždeň priemerne vypije a zje päť gramov plastu, čo je ekvivalent kreditnej karty, tvrdí štúdia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Podľa vedcov ľudia týždenne skonzumujú 2000 čiastočiek umelej hmoty menších ako jeden milimeter, 90 percent ich pochádza z vody. Časť plastov prijmeme aj z piva, soli, alebo kôrovcov.

Štúdiu pre organizáciu vypracovali vedci z univerzity v austrálskom Newcastli. Ľudia podľa nich za týždeň priemerne skonzumujú 1769 čiastočiek plastu z kohútikovej aj balenej vody, 182 z kôrovcov, 11 zo soli a 10 z piva, výsledné číslo sa ale pre každého jedinca môže líšiť v závislosti od regiónu, z ktorého pochádza. Štúdia napríklad cituje z výskumu, podľa ktorého je v Európe vo vode dvakrát menej plastových častíc, ako v Spojených štátoch alebo Indii. 

VIDEO Šokujúci nález v tropickom raji: Toto si vedci nepredstavovali ani v tom najhoršom sne

Dlhodobý vplyv na zdravie človeka ešte nie je presne známy. Podľa britského serveru The Telegraph niektoré štúdie preukázali, že vysoké množstvo plastov v našom systéme spôsobuje ľahké zápaly dýchacej sústavy. Niektoré druhy umelej hmoty obsahujú prídavné látky a chemikálie, ktoré môžu ovplyvňovať plodnosť alebo zvyšovať riziko rakoviny.

Štúdia priniesla nechutné zistenie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Plasty ľudia našli už aj na dne Mariánskej priekopy alebo v arktickom ľade. Podľa Marca Lambertiniho, generálneho riaditeľa WWF, by táto štúdia mala slúžiť ako varovanie pre svetové vlády. "Nielenže plasty zamorujú naše rieky a moria a zabíjajú vodné živočíchy - sú aj v nás všetkých a ich konzumácii sa nemôžeme vyhnúť. Ak chceme túto krízu zvládnuť, je bezodkladne potrebné zasiahnuť v globálnom meradle," uviedol Lambertini.

Viac o téme: EkológiaPlastyZdravieEnviroMikroplasty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu