Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Vedci ukázali verejnosti unikátny nález starý 40-tisíc rokov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/Ruptly)

MOSKVA - Ruskí a japonskí vedci verejnosti ukázali prvýkrát hlavu dospelého vlka, ktorá sa takmer neporušená našla v permafroste, teda večne zamrznutej pôde na Sibíri. Pozostatky sú staré 40-tisíc rokov, napísal britský server The Telegraph. Spoločne s hlavou sa našli aj takmer nedotknuté mláďatá leva jaskynného. Vedci dúfajú, že im unikátny nález pomôže odkryť niečo zo života veľkých predátorov, ktorí sa v dobe ľadovej túlali Európou a Áziou.

Nájdená hlava je pokrytá hustou srsťou a má zachovalé veľké tesáky. Vedci odhadujú, že zviera uhynulo vo veku dvoch až štyroch rokov. "Zaujíma nás, či tento druh vyhynul, alebo sa z neho stal moderný vlk, prípadne do akej miery je s ním príbuzný," uviedol Albert Protopopov z Jakutskej akadémie vied. 

VIDEO Vedci ukázali verejnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Vek zvieraťa pomohlo Protopopovi zistiť štokholmské múzeum, ktoré pozostatky datuje do pleistocénu. Podľa vedca nie je zatiaľ jasné, či bol vlk väčší ako jeho súčasní príbuzní, no určite mal silnejší skus. Podľa ruského vedca mohol loviť aj väčšie zvieratá, tým najväčším bol pravdepodobne bizón. Pozostatky vlka našiel miestny muž, ktorý v odľahlých oblastiach Jakutska spoločne s ďalšími takzvanými lovcami mamutov pátra v permafroste po slonovine. Podobné skupinky sú v súčasnosti pre miestnych vedcov najväčším zdrojom nálezov pozostatkov pravekých zvierat. 

VIDEO Vedci ukázali verejnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Jakutsko, ktoré leží na severovýchode Sibíri, je najväčším regiónom v Rusku a najchladnejšou oblasťou na svete. Pôda je zamrznutá celoročne, predstavuje preto ideálne prostredie pre zachovanie pozostatkov dávnych zvierat. Telá zvierat možno zo sibírskeho permafrostu dostať von ľahšie vďaka globálnemu otepľovaniu, ktoré zamrznutú pôdu postupne rozpúšťa. Vlčia hlava je spoločne s mláďaťom leva jaskynného momentálne vystavená v múzeu v Tokiu.

Viac o téme: VlkSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu