Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Niečo takéto tu ešte nebolo: Prelomový projekt, v tejto krajine vyrastie mesto budúcnosti

Toronto Zobraziť galériu (2)
Toronto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Zakladajúci inžinieri americkej internetovej spoločnosti Google dlho snívali o zázrakoch, ktoré by mohli fungovať pre dobro ľudstva, ak by im bolo dovolené postaviť mesto na zelenej lúke. Tak ako Gonzalo v Shakespearovej Búrke, ktorý si predstavoval veľkolepé spoločenstvo, ktoré by mohol vybudovať na opustenom ostrove, tiež Larry Page, Sergey Brin a Eric Schmidt radi hovorili o "všetkých tých veciach, čo by sa dali urobiť, keby nám niekto dal mesto a voľnú ruku v ňom ", hovorí Schmidt.

Mysteriózny objav vďaka Google Earth: Archeológovia našli záhadné brány, na čo slúžili?

A teraz niekto presne toto urobil. Kanadská vláda a mestské úrady Toronta zverejnili dohodu, na základe ktorej získa Sidewalk Labs, spoločnosť Googlu pre mestský rozvoj, šancu realizovať svoju víziu na brehu jazera Ontario. Schmidt stál po boku kanadského premiéra Justina Trudeaua, keď oznamoval, že východná oblasť Toronta pozdĺž vody sa stane vzorom pre mestá na celom svete, napísal spravodajský server The Times.

Síce to nie je tak celkom celé mesto, ale mestskí plánovači sú aj tak spokojní. Majú možnosť vybudovať celú štvrť od základov a podľa vlastných predstáv a návrhov.

Spoločnosť Sidewalk Labs, ktorá sídli v New Yorku a vedie ju Daniel Doctoroff, svojho času zástupca starostu Michaela Bloomberga, načrtla možné nápady v 200-stránkovom návrhu. Ak sa body dokumentu vyplnia, potom v meste nebudú žiadne súkromné ​​autá. Autonómne vozidlá premenia "každý roh na autobusovú zastávku". Ulice budú naplánované s ohľadom na potreby chodcov a cyklistov. Každý semafor ich dokáže rozpoznať, akonáhle sa priblížia - a zároveň budú môcť semafory tiež sledovať intenzitu hluku a znečistenia vzduchu.

Odpadkové koše a popolnice na ulici vyšlú signál, akonáhle budú potrebovať vysypať, špinavé lavičky v parku privolajú čističe. V zóne, kam bude povolený vjazd súkromných, bežných áut s vodičom, ich odprevadí na najbližšie voľné miesto parkovací asistent, ktorému by sa podľa vzoru lodivod mohlo hovoriť napríklad "parkovod".

Sidewalk Labs sa bude snažiť vytvoriť byty v takej podobe, ktorá umožní ich premenu na malý podnik či začínajúcu firmu. Navrhuje tiež plávajúce parky a kiná na jazere, a robotické kompy.

Niečo takéto tu ešte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nad prírodnými živlami budú bdieť senzory sledujúce počasie, ktoré budú môcť nastaviť vetrolamy a vysunúť markízy, aby aj v daždi chodci nezmokli. A nikto už nebude musieť upratovať sneh, ktorý sa rozpustí na vyhrievanom chodníku.

Sidewalk Labs skúmala mestá po celom svete z hľadiska možnosti využiť ich ako testovací priestor pre svoje novátorské nápady, než sa im podarilo dohodnúť na spomenutej časti Toronta.

Matti Siemiatycki, profesor mestského plánovania z Torontskej univerzity spresnil, že ide o bývalú priemyselnú oblasť, ktorú od zvyšku mesta odrezala letisková diaľnica. "Ak niekde existuje miesto, kde by spoločnosť, ako je Google, mohla dostať možnosť aplikovať technológie zamerané na riešenie mestských problémov, potom je to práve pobrežná oblasť Toronta," dodal Siemiatycki.

Viac o téme: MestoTestovanieBudúcnosťGoogleToronto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu