Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Nádherný ostrov v Škótsku chceli kúpiť cudzinci: Päť obyvateľov na nich vytiahlo tromf

Ostrov Ulva Zobraziť galériu (2)
Ostrov Ulva (Zdroj: profimedia.sk)

ULVA - Keď bohatí cudzinci pristáli s vrtuľníkom na ich ostrove Ulva v Škótsku, obávalo sa päť zo šiestich obyvateľov, že nastal koniec ich šťastného života. Rozhodli sa teda ostrov kúpiť, píše agentúra AFP.

Niečo takéto tu ešte nebolo: Prelomový projekt, v tejto krajine vyrastie mesto budúcnosti

Ostrov Ulva s jeho nedotknutými plážami, strmým pobrežím a zelenými pahorkami dal do predaja v júli jeho šiesty obyvateľ, člen aristokratickej rodiny, ktorej desiatky rokov patril.

Päť obyvateľov ostrova sa opiera o zákon schválený vlani škótskou vládou Nicoly Sturgeonovej, ktorý dovoľuje pozastaviť predaj súkromného majetku a dáva tak miestnym komunitám prednostnú možnosť majetok odkúpiť.

Tento zákon má mnoho vplyvov v regióne, kde polovica pozemkov patrí 500 osobám, z ktorých je veľa šľachticov, ktorí vlastnia zámky a rozsiahle vidiecke oblasti bez toho, aby ich užívali.

Obyvatelia Ulvy majú čas osem mesiacov. Majiteľ Jamie Howard dal ostrov do predaja za 4,25 milióna libier (cca 4,8 milióna eur). Ostrovania začali zháňať peniaze na internete, ale to nestačilo. Dúfajú, že im pomôže Scottish Land Fund, dotovaný desiatimi miliónmi libier (približne 11,3 milióna eur) škótskou vládou práve pre financovanie takýchto operácií.

„Spolkový majetok je našou cestou,” hovorí tridsaťtriročná Emma McKieová, ktorá spomína na časy, keď na tomto ostrove s rozlohou 12 kilometrov štvorcových pri západnom pobreží Škótska pôsobil jeden prekvitajúci poľnohospodársky spolok.

Unikátnu príležitosť vlastniť „jeden z najkrajších súkromných ostrovov severnej Európy” vychvaľuje malá reklamná brožúra. Boháči z Ruska a Blízkeho východu už prejavili záujem.

Ostrovania sa obávali, aby ich cudzí kupec nevyhnal a nezabránil im v prístupe na ostrov. „Keby ste mali dosť peňazí, prečo by ste nechávali ostrov napospas cudzím, keď si ho môžete ponechať pre seba?” hovorí Emma, ​​ktorá má spoločne so svojou švagrinou Rebeccou Munroovou jedinú kaviareň na ostrove.

Ulva je so svojím výhľadom na horu Ben More a nádhernou kaskádou Eas Fors na susednom ostrove Mull idylickým miestom. Keď návštevníci pristanú s trajektom z Mullu, ich prvou zastávkou je Boathouse café.

„Rodina môjho muža žije na Ulve desiatky rokov. Organizovali sa vianočné oslavy a do základnej školy tu chodilo oveľa viac detí,” spomína Rebecca Munroová.

Boathouse navštívi ročne asi 5000 turistov. Ale neďaleko je opustený kostol a chátrajúci hotel.

VIDEO Nádherný ostrov v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V čase svojho rozkvetu žilo na Ulve vyše 800 obyvateľov. Jej úpadok začal v 17. storočí, keď vlastníci pozemkov vyhnali poľnohospodárov zo Škótskej vysočiny a z ich polí urobili pastviny pre ovce. Veľa ich vtedy odišlo do Austrálie. Najslávnejší syn Ulvy Lachlan Macquarie bol posledným koloniálnom guvernérom Nového Južného Walesu.

„Produktivita upadla, poľnohospodárstvo upadlo, budovy sú v zlom stave,” konštatuje riaditeľ North West Mull Community Woodland Company John Addy. „Cieľom odkúpenia Ulvy ostrovanmi je všetko zlepšiť, zvýšiť produktivitu a ostrov znovu zaľudniť,” uvádza.

Pred očami majú príklad susedného ostrova Eigg, ktorý jeho obyvatelia kúpili v roku 1997. Predtým mal najrozmanitejších vlastníkov, napríklad bývalého olympijského víťaza v pretekoch na boboch Keitha Schellenberga. Odvtedy sa počet obyvateľov takmer zdvojnásobil, ostrov má vlastnú sieť obnoviteľnej energie, rýchly internet a hudobný festival.

Viac o téme: KúpaOstrovŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu