Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Návštevu hôr si dobre premyslite: Meteorológovia varujú, silný vietor aj lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok (2.11.) výstrahu pred silným vetrom na horách. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín od 10.00 do 20.00 h. Rýchlosť vetra môže v nárazoch dosiahnuť až 125 km/h.

Vo Vysokých a Západných Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas predchádzajúcich dní tu pri silnom vetre napadlo až 50 centimetrov nového suchého snehu. Informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a je koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žľaby a prechody strmých svahov. Nový sneh je na takýchto miestach len mierne spevnený. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. 

V Malej Fatre, Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo. Za posledných 72 hodín tu napadlo do 30 centimetrov nového snehu na teplú zem. Na strmých svahoch s väčšou výškou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín.

Viac o téme: HoryPočasieVietorLavínaVýstrahaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu