Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Štyridsiatnici by sa mali mať na pozore: Jedna vec im poriadne škodí, budete prekvapení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Je síce pravda, že práca človeka zušľachťuje, ale ak je jej príliš, platíme za to určitú cenu - výrazne klesne náš kognitívny výkon. Slabne pamäť, duševná činnosť a schopnosť uvažovať, a to so sebou nesie aj nižšiu produktivitu práce. Po štyridsiatke to postihuje každého, kto pracuje viac ako 25 hodín týždenne. Vyplýva to zo štúdie, na ktorej pracoval tím austrálskych a japonských vedcov a ktorej výsledky publikoval Inštitút aplikovaného ekonomického a sociálneho výskumu v Melbourne.

Vedci skúmali kognitívne schopnosti viac ako 6500 Austrálčanov vo veku nad štyridsať rokov a porovnávali výsledky týchto testov s počtom hodín, ktorý títo ľudia za týždeň odpracovali. Z ich analýzy vyplynulo, že existuje komplexný vzťah medzi prácou a inteligenciou: ak účastníci výskumu pracovali menej ako 25 hodín týždenne, potom zrejme ich práca viedla k zvyšovaniu duševnej kapacity, ale akonáhle pracovali viac, nastala rýchlo opačná situácia. 

Štyridsiatnici by sa mali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Práca zrejme spočiatku mozgové bunky stimuluje. Na určitom stupni ale vstupuje do hry stres spojený s fyzickou a duševnou prácou a priaznivý vplyv práce začína potierať. Príliš veľa práce z hľadiska kognitívnych funkcií je horšie, než keď nepracujeme vôbec," vysvetlil Colin McKenzie z japonskej Univerzity Keio. 

Žijete pri rušných cestách? Hrozí vám vážna choroba, varujú experti

Vedci zatiaľ analyzovali len súvislosť, ktorá exituje medzi počtom týždenne odpracovaných hodín a kognitívnym výkonom, a nezisťovali, aká je príčina spozorovaných výsledkov. Autori štúdie však predložili dve hypotézy - je to stres a nedostatok spánku. Tieto činitele môžu hlboko ovplyvňovať štruktúru a kapacitu nášho mozgu. 

Štyridsiatnici by sa mali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Účinky práce u osôb mladších ako štyridsať rokov môžu byť menej zjavné. "Usudzujem, že schopnosť obnovy mozgu u mladších ľudí je rôzna. Mladí ľudia bývajú odolnejší proti účinkom dlhých pracovných zmien," konštatuje McKenzie. Starší ľudia sú v takej fáze života, kedy sa často musia starať o malé deti alebo o starých rodičov. To im dodáva sociálnu úlohu zásadného významu a účinky intenzívnej práce na ich mozog sú komplexnejšie. 

Štyridsiatnici by sa mali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V súvislosti so zvyšujúcim sa dôchodkovým vekom na celom svete výsledky štúdie naznačujú, že ak pracujeme viac a dlhšie, nezvyšuje to našu produktivitu. Práve naopak; tri dni práce do týždňa (25 hodín), čiže čiastočný pracovný úväzok, sa zdá byť produktívnejšou voľbou pre tých, ktorí prekročili štyridsiatku. Kým v Taliansku to znie ako kacírstvo, pre takých Švédov to je skôr potvrdením nového trendu - rôzne podniky a inštitúcie tejto škandinávskej krajiny experimentujú so zavedením šesťhodinovej pracovnej smeny ako štandardu. Vyššia produktivita práce zamestnancov by mohla ospravedlňovať zachovanie rovnakej mzdy za situácie, keď sa pracuje týždenne o desať hodín menej. Doterajšie výsledky túto hypotézu zrejme potvrdzujú. 

Viac o téme: ŠtúdiaPrácaPracovný výkon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu