Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žijete pri rušných cestách? Hrozí vám vážna choroba, varujú experti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OTTAWA - Ľudia žijúci v blízkosti rušných dopravných tepien majú väčšiu pravdepodobnosť, že ich postihne demencia. Vyplýva to zo štúdie kanadských vedcov, ktorí skúmali zdravie ľudí žijúcich na hlučných miestach so silne znečisteným vzduchom. Podľa BBC však ani táto štúdia nevnáša jasno do otázky bezprostredných príčin tohto mozgového ochorenia, ktorým na svete trpí vyše 50 miliónov ľudí.

Do výskumu, ktorý trval 11 rokov, bolo zahrnutých vyše dvoch miliónov ľudí žijúcich v kanadskej provincii Ontario. Počas tejto doby sa objavilo 243.611 nových prípadov demencie, ktoré boli častejšie u ľudí žijúcich v blízkosti rušných ciest. Medzi tými, ktorí bývali do 50 metrov od nich, bol o sedem percent vyšší podiel chorých, než medzi ľuďmi žijúcimi 300 metrov ďaleko.

Žijete pri rušných cestách?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

U ľudia bývajúcich od 50 do 100 metrov sa zvýšil počet o štyri percentá a u tých žijúcich od 100 do 200 metrov od ciest bola chorobnosť o dve percentá vyššia než u spomínanej "tristometrovej" skupiny. Vedci sa domnievajú, že za tým môže byť negatívny vplyv hluku a emisií z dopravy, najmä oxidy dusíka či nanočastice uvoľnené pri spaľovaní fosílnych palív.

"Zvýšený populačný rast a urbanizácia priviedli mnoho ľudí blízko k miestam s rušnou dopravou a kvôli tomu, že je čím ďalej viac ľudí vystavených doprave a zvyšuje sa počet prípadov demencie, môže aj drobný vplyv života blízko rušnej dopravy predstavovať veľké bremeno pre zdravie verejnosti," uviedol jeden z autorov štúdie z Ontárijského zdravotného úradu Hong Chen. Dodal, že pre upresnenie súvislostí medzi dopravou a demenciou budú potrebné ďalšie výskumy, ktoré by obzvlášť spresnili jej možný vzťah k hluku či emisiám z cestnej premávky.

Žijete pri rušných cestách?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalší vedci upozorňujú, že hoci ide o zaujímavé závery, priame vonkajšie príčiny demencie neodhaľujú. Najlepšou prevenciou, ako predchádzať vzniku demencie podľa nich zostávajú zásady podporujúce zdravie celého tela, to znamená nefajčiť, zdravo jesť a cvičiť.

 

Viac o téme: VýskumRušné cestyŠtúdia demencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu