Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Idete so psíkom na dovolenku? Dávajte si pozor, môže chytiť otrasné choroby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

PRAHA - Zvieratá môžu chytiť v zahraničí veľa chorôb, varuje Komora veterinárnych lekárov ČR. Častá je napríklad leishmanióza, ktorú prenášajú savé muchy a komáre, ale aj srdcová dirofilarióza, čiže srdcová červivosť psov. Tú spôsobujú vlasovité hlísty, ktoré do tela zanesú komáre, povedala viceprezidentka komory Radka Vaňousová.

Pozor na cestách počas dovolenky v Chorvátsku: Za chybičku môžete skončiť vo väzení

Choroby môžu psy chytiť nielen v exotických destináciách, ale tiež napríklad Chorvátsku. Po sezóne by podľa Vaňousovej mali majitelia nechať psa pre istotu vyšetriť.

"V ordináciách sa skutočne stretávame s prípadmi leishmaniózy," povedala Vaňousová, podľa ktorej ohrozuje choroba v trópoch aj ľudskú populáciu. Pri dirofilarióze rastú v tele zvieraťa červy, ktoré sa usadzujú na pľúcach a pravej časti srdca. Hlísty, ktoré môžu v srdci žiť aj sedem rokov, sa uvoľňujú do krvného riečišťa a zvieraťu hrozí embólia a trombóza. "Zvieratá sa dostanú do ordinácie už za rozvinutých respiračných alebo kardiologických príznakov a liečba je veľmi obtiažna. V niektorých štátoch ich chirurgicky odstraňujú," dodala.

"Počiatočné klinické príznaky sú veľmi nešpecifické - zviera má horúčku, je ľahko unaviteľné, prejavuje neochotu k pohybu, stratu chuti do jedla, chudnutie, pri týchto príznakoch do približne troch mesiacov od návratu zo zahraničia je treba sa mať na pozore," uviedla lekárka. Prevencia spočíva hlavne v aplikácii antiparazitických prípravkov.

Pred cestou do štátov EÚ je potrebné vedieť, že psy, mačky a fretky musia byť označené mikročipom, väčšina štátov uznáva aj tetovanie. "Musí však byť jasné a čitateľné a preukázateľne vykonané skôr než 3. júla 2011," pripomenul hovorca Štátnej veterinárnej správy Petr Pejchal. Podľa neho je výnimkou práve Chorvátsko, kde sa tetovanie neuznáva.

Zviera musí mať aj pas, ktorý platí vo všetkých štátoch EÚ. Ak je zviera staršie ako 12 týždňov, musí byť zaočkované proti besnote. Cesta sa môže uskutočniť až tri týždne po vykonaní očkovania.

Pri cestách do Veľkej Británie, Írska, na Maltu a do Fínska by nemali majitelia zabudnúť, že pes musí byť odčervený. "A to 120 až 24 hodín pred vstupom na územie týchto štátov. Tento úkon musí byť súkromným veterinárnym lekárom zároveň potvrdený do pasu," uzavrel Pejchal.

S jedným človekom môže do štátov EÚ cestovať maximálne päť zvierat. Väčší počet je povolený pri súťažiach, výstavách alebo pri ceste na zvieracie preteky. Pri ceste mimo úniu je potrebné si zistiť podmienky dovozu zvierat u tamojších veterinárnych autorít alebo na zastupiteľskom úrade.

Viac o téme: DovolenkaPesČervyChoroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu