Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najhoršia predpoveď budúcnosti ľudstva: Toto sa má stať do 20 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sfbkk.com)

WASHINGTON - V roku 2030 budú takmer dve tretiny obyvateľov Zeme žiť v mestách, väčšina ľudí bude patriť k strednej triede prepojenej technológiou a USA a Čína budú spolupracovať. Tak znie najlepší scenár pre budúce dve desaťročia, ako ho načrtla včera zverejnená prognóza amerických spravodajských služieb. Najhorší scenár počíta s tým, že rastúci počet obyvateľov povedie predovšetkým na Blízkom východe a v Afrike ku konfliktom o vodu a potraviny a nestabilita prispeje ku globálnemu ekonomickému kolapsu.

Podľa správy čínska ekonomika do roku 2030 pravdepodobne predstihne americkú a Ázia predbehne Severnú Ameriku a Európu dohromady. V tomto období bude podiel Európy, Japonska a Ruska na svetovej ekonomike pravdepodobne ďalej klesať.

Správu pod názvom Globálne trendy 2030: Alternatívne svety vydala Národná spravodajská rada a zhŕňa analýzy amerických spravodajských služieb, rovnako ako názory mimovládnych aj zahraničných expertov. Analyzuje očakávané trendy v najbližších 15 až 20 rokoch a má povzbudzovať strategické úvahy medzi politikmi, aby plánovali pre zlé aj priaznivé varianty. Je už piatou správou svojho druhu, predchádzajúca štúdia vyšla v roku 2008.

"Spektakulárny rast ázijských ekonomík dramaticky mení americký vplyv," povedal pri prezentácii správy predseda rady Christopher Kojm. Avšak je pravdepodobné, že si USA podržia štatút superveľmoci, pretože zostávajú jediným štátom schopným dávať dohromady medzinárodne koalície a mobilizovať krajiny v boji s globálnymi výzvami, tvrdí štúdia.

"Čína na svetovej úrovni nenahradí Spojené štáty," povedal hlavný autor správy Mathew Burrows. "Byť najväčšou ekonomickou mocnosťou je dôležité, ale najväčšia ekonomika nie je vždy superveľmocou." Správa tiež predpovedá, že Spojené štáty budú energeticky nezávislé. "V najbližších desaťročiach budú mať USA vďaka bridlicovému plynu dostatok prírodného plynu, aby pokryli domácu spotrebu a mohli ho aj vyvážať," uvádza správa.

Globálne bude stále väčší nedostatok potravín, vody a energie. "Skoro polovica obyvateľov Zeme bude žiť v oblastiach s problémami s vodou," uviedla správa. Najväčšie riziko nedostatku vody a potravín bude v Afrike a na Blízkom východe, zraniteľné budú aj Čína a India.

K predvídateľným krízam patrí obava z globálneho ekonomického kolapsu, boje medzi štátmi, ktoré sa včas neprispôsobia, a možné rozšírenie nestability na Blízkom východe a v Afrike do zvyšku sveta. Podľa správy by takéto trendy mohol pomôcť zmierniť rozvoj technológie.

Technológia však súčasne prispeje k odlivu moci od štátov k "rôznorodým a amorfným sieťam", ktoré budú ovplyvňovať svetovú politiku. "Budúci internetoví magnáti - ako dnes Google alebo Facebook - budú mať k dispozícii viac informácií ako väčšina vlád," píše sa v správe.

Tieto informácie umožnia súkromným spoločnostiam ovplyvňovať konanie ľudí v rovnakej miere ako vládam. Rozširovanie nových komunikačných technológií umožní občanom sa spájať a stavať sa proti vládam, ako tomu bolo na Blízkom východe. Súčasne ale dá vládam "bezprecedentné možnosti monitorovať svojich občanov".

Správa načrtáva niekoľko "potenciálnych svetov" v roku 2030. V pasáži nazvanej zadreté motory alebo tiež "najpravdepodobnejší najhorší scenár" sa píše o tom, že sa zvýši riziko medzištátnych konfliktov. "Spojené štáty sa stiahnu do seba a globalizácia ustrnie," uvádza štúdia.

Najpravdepodobnejší najlepší scenár sa volá Fúzia a v ňom "Čína a USA spolupracujú v mnohých oblastiach, čo vedie k širšej globálnej spolupráci".

Správa tiež varuje pred katastrofálnymi dôsledkami "čiernych labutí", teda mimoriadnych a nečakaných udalostí, ktoré môžu zmeniť beh histórie. K nim patrí rozsiahla epidémia, ktorá počas niekoľkých mesiacov usmrtí milióny ľudí, alebo rýchlejšia zmena klímy, kvôli ktorej by bolo ťažké nakŕmiť obyvateľov Zeme. Súčasne štúdia pripomína eventuálne pozitívne udalosti, ako je demokratická Čína alebo reformovaný Irán, ktoré by mohli posilniť globálnu stabilitu.

Zdravie svetového hospodárstva bude v stále väčšej miere závislé na rozvojovom svete, a nie na západných krajinách. Očakáva sa, že Čína ako najväčšia ekonomická mocnosť zostane pred Indiou, ale do roku 2030 sa rozdiel medzi nimi zmenší.

Indický rast sa zrejme zvýši, zatiaľ čo čínsky sa spomalí. "V roku 2030 by India mohla byť ekonomickou mocnosťou na vzostupe, ako je dnes Čína. Terajší čínsky rast - osem až desať percent - bude do roku 2030 asi vzdialenou spomienkou," píše správa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu