Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stojíme na prahu kolapsu ľudstva: Nová štúdia varuje pred koncom civilizácie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: indosole.com)

STANFORD - Civilizácia sa blíži ku kolapsu. Takéto hrozivé slová prichádzajú od odborníkov na životné prostredie, ktorí tvrdia, že tomu bude predchádzať séria kríz. Tie postupne položia na lopatky všetky existujúce spoločnosti, až sa nakoniec ľudstvo samo zahubí.

Svet stojí na pokraji záhuby a ľudstvo sa samo zabíja, píše sa v štúdii biológa Paula Ehrlicha zo Stanfordskej univerzity, ktorá bola zverejnená vo vedeckom časopise Science.

"Najprv nastane postupný rozklad. Zažijeme epidémie, hladomor, nedostatok zdrojov. To všetko povedie k rozpadu centrálneho riadenia vo vnútri jednotlivých štátov, narušeniu trhu a celosvetovým konfliktom. Potom príde kolaps," varuje expert.

Fakt, že značná časť sveta trpí nedostatkom potravín, je známy už dlho. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo v blízkej budúcnosti zmeniť. Ich produkciu totiž ovplyvňujú klimatické zmeny a znečistenie životného prostredia, ktoré je čoraz väčšie. Sprievodnými znakmi tohto nepriaznivého trendu sú zmenšujúce sa zásoby podzemných vôd, stúpajúca kyslosť oceánov i vymieranie mnohých rastlinných a živočíšnych druhov.

Za všetkým stojí nadmerné využívanie zdrojov. Z tohto dôvodu odborníci nedávno uviedli, že ľudstvo by pre udržanie súčasného stavu potrebovalo ďalšie dve planéty. Je síce pravdou, že nové technológie umožňujú efektívnejšie využívanie zdrojov, avšak negatívne faktory smerujúce ku kolapsu stále prevládajú.

Ako ďalší problém sa javí neustály rast populácie. Momentálne nás žije na svete vyše sedem miliárd, pričom do roku 2050 by mali pribudnúť ďalšie 2,5 miliardy. To už bude pre našu planétu neúnosný stav. Ehrlich spolu s manželkou chcú prostredníctvom svojej štúdie ľudí na toto riziko upozorniť. Zároveň pripomínajú, že hrozba sa dá ešte odvrátiť.

"Verejnosť sa zatiaľ nebojí, pretože nemá k dispozícii dostatok informácií o tom, ako naša planéta vlastne funguje. Odborníci pritom už vlani varovali, že ľudstvo čelí stavu planetárnej núdze a malo by s tým začať okamžite niečo robiť," konštatuje Ehrlich.

S jeho slovami sa stotožňuje aj britský princ Charles, ktorý k štúdii napísal kometár. "Ak chcete pokračovať s prístupom 'business as usual' (tak ako doteraz), ide o akt samovraždy v gigantickom meradle."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu