Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bombastické zistenie: Dinosaury sa vraj preprdeli k vyhynutiu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: walkingwith.wikia.com)

LIVERPOOL - Anglickí vedci prišli s bombastickou teóriou o tom, prečo pred miliónmi rokov nastala zmena klímy a vyhynuli dinosaury. Podľa nich za to môžu bioplyny, ktoré v tej dobe zo seba vypúšťali bylinožravé tvory.

Odborníci predpokladajú, že mocné sauropódy, ktoré na Zemi žili pred približne 150 miliónmi rokov, podobne ako kravy produkovali obrovské množstvo jedovatého metánu. Práve ten hral s najväčšou pravdepodobnosťou dôležitú úlohu pri otepľovaní v období mezozoika a zrejme sa podieľal aj na vyhynutí týchto zverov.

"Jednoduchý matematický model naznačuje, že mikróby, ktoré žili v organizmoch spomínaných dinosaurov, mohli vyprodukovať dostatok metánu na to, aby ovplyvnil klímu v období druhohôr," uviedol autor štúdie, doktor Dave Wilkinson z Liverpool John Moores University.

Na základe kalkulácií sa spolu so svojimi kolegami domnieva, že sauropódy uvoľnili viac plynu, ako všetky moderné zdroje vrátane prírodných a vytvorených človekom dokopy. K týmto výsledkom sa Wilkinson spolu s profesorom Graemom Ruxtonon zo škótskej University of St. Andrews dopracoval na základe výskumu radu moderných druhov živočíchov. Dospel k tomu, že množstvo vyprodukovaného metánu závisí od veľkosti zvieraťa.

Priemerne veľké sauropódy, ktoré boli typické svojím dlhým krkom a malou hlavou, vážili okolo 20 ton a na území o veľkosti jedného štvorcového kilometra ich žilo niekoľko desiatok. Vedci vypočítali, že za rok mohli dinosaurí vegetariáni, ktoré vtedy žili na Zemi, vypustiť do ovzdušia približne 472 miliónov ton metánu. Na porovnanie, dnešné prežúvavce, akými sú napríklad kravy, kozy a žirafy, spolu ročne vyprodukujú 45 až 90 miliónov ton metánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu