Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Operené dinosaury objavili už aj v Amerike: Vyzerali ako pštrosy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OTTAWA - Kanadskí vedci prvýkrát objavili pozostatky operených dinosaurov na americkom kontinente. Fosílie zástupcu rodu Ornithomimus sú staré asi 75 miliónov rokov, informoval v najnovšom čísle časopis Science.

Na rozdiel od doteraz známych členov tohto rodu, pripomínajúcich súčasné pštrosy, boli novo objavené zvieratá kompletne pokryté perím, povedala paleontologička a hlavná autorka štúdie Darla Zelenitsky z University of Calgary.

Doterajšie nálezy fosílií takýchto dinosaurov pochádzajú takmer výhradne z Číny a Nemecka. Vedci našli v kanadskom štáte Alberta zvyšky jedného mladého (asi jednoročného) a dvoch dospelých jedincov (približne desaťročných) druhu Ornithomimus edmontonicus. Zistili, že operenie sa počas života dinosaurov menilo: Najprv boli pokryté akýmsi páperím a až v dospelosti a im narástli krídla a skutočné perie, povedala Zelenitsky.

To je podľa nej nezvyčajné, pretože u iných dinosaurov sa krídla vyvinuli krátko po vyliahnutí. Pravdepodobne to znamená, že krídla neboli určené na lietanie, ale na ochranu znesených vajec. Možné je aj to, že slúžili na prilákanie partnerov v období párenia.

"Najnovšie predstavy o pštrosích dinosauroch sú také, že boli bylinožravé," povedala Zelenitsky. "Povrchne pripomínali pštrosy, mali bezzubý zobák, veľké oči, dlhé nohy, dlhý chvost a teraz vieme, že mali perie, ale tieto zvieratá nie sú príbuzné s pštrosmi," dodala.

Mnohé z operených dinosaurov nájdených v Číne sú staršie ako Ornithomimusy. Tie však pochádzajú z línie dinosaurov, ktoré vznikli skôr, ako niektoré z tých objavených v Číne. Keď sa vezmú do úvahy ich "krídla", ide o najprimitívnejší výskyt takýchto štruktúr u dinosaurov, z ktorých sa vyvinuli vtáky, uviedla Zelenitsky.

Zaujímavé tiež je to, že nové fosílie boli objavené v starých riečnych usadeninách. Podľa kanadskej vedkyne by práve pátranie v riečnych usadeninách mohlo otvoriť možnosti na nájdenie operených dinosaurov na takých miestach, kde by to vedci neboli očakávali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu